(Дубаи – Портал) – 18-те фудбалски стадиони на турски клубови на Супер лига можат да генерираат сончева енергија еднаква на годишната потрошувачка на електрична енергија од 35.000 домаќинства, стои во новата кампања на Greenpeace Turkey.

“Клубовите можат да ги намалат трошоците и да заработаат приход за да ги зголемат своите активности преку производство на електрична енергија преку соларни панели поставени на стадионите”, рече Дујгу Кутлуј, климатски и енергетски активист во Greenpeace Turkey.

“Клубовите имаат можност да со пионерски потези да ја направат Турција енергетски независна”, додаде таа, повикувајќи ги сите клубови да “стојат рамо до рамо” против климатските промени.

Ако сите 18 клубови кои се натпреваруваат во турската Супер лига поставуваат соларни панели на покривите на нивните стадиони, ќе произведуваат електрична енергија во вредност од 1,5 милиони турски лири (околу 247.470 долари), што е еквивалентно на годишната цена на електричната енергија за 35.000 домаќинства, според проценката на Greenpeace Turkey. Згора на тоа, износот на јаглерод ќе се намали за 7.500 тони.

Фудбалскиот клуб Анталијаспор, од турската медитеранска провинција Анталија, веќе е еден од клубовите што произведуваат и продаваат електрична енергија. На својот нов стадион отворен во 2015 година, секоја година произведува електричната енергија од 1,4 милиони киловат-часови. Стадионот пренесува електрична енергија на мрежата на градот за плаќање, донесувајќи му на клубот 900.000 лири годишно

Вкупното производство на електрична енергија на стадионот го става Анталијаспор на листата на топ 10 клубови кои произведуваат соларна енергија во светот на исто ниво со британскиот клуб Арсенал, Ајакс во Холандија и бразилските клубови Крузеиро и Атлетико Минеиро.

Соларните панели се инсталирани на 12.000 квадратни метри дел од покривот на стадионот, кој изнесува 16.000 квадратни метри.

Соларните панели ќе платат за цената на ратата за пет години, според предвидувањата на Министерството за млади и спорт. Стадионот на Анталијаспор има капацитет од 33.000 места.

Mahir Demişoski