(Дубаи – Портал) – Повеќе од 350 бегалци го напуштија кампот на „Рукбан“ во Сирија за само еден ден, рече генерал-мајор Виктор Купчишин, шеф на рускиот Центар за помирување на конфликтите на страните во Сирија.

Купчишин истакна дека околу 370 бегалци го евакуираа кампот во средата, изјави за Tass News.

“На 22 мај, 370 бегалци успеаја да го напуштат кампот „Рукбан“ преку хуманитарниот коридор и контролниот пункт Џлеб”, рече Купчишин, според извештајот.

Тој понатаму забележал дека луѓето биле снабдени со дневни потреби и прехранбени производи.

Вкупно 13.300 луѓе досега го напуштија логорот за територијата контролирана од сириските власти, заклучи тој.

Mahir Demişoski