Поради наводното неисполнување на условите од финансискиот договор помеѓу Каракас и Deutsche Bank, финансиска институција ја презеде контролата над 20 тони венецуелско злато депонирано како колатерал за кредитот, објави Блумберг.

Во 2016 година, Deutsche Bank на Каракас му позајми 750 милиони долари , а златото е користено како залог за кредит, објави Блумберг. 20 тони жолт метал се чуваат во касата на германска финансиска институција. Договорот треба да истече во 2021 година, но Венецуела не плаќа камата, што резултирало со запленување на злато, објаснува анонимниот извор цитиран од агенцијата.

Deutsche Bank досега одбива да коментира за аферата.

Загрозени од американските санкции, Венецуела се соочува со сериозна економска криза во последниве години. Затегнатата економска ситуација, придружена со рецесија, хиперинфлација и растечки дефицит на основните животни потреби, значително се влоши со организирани политички немири.