Еден од најгорлчивите проблеми со кој се соочува населба Лабуништа, а кој истовремено ги погаѓа и останатите околни населби, се постоењето на каменоломите во близина на самата населба, така и во пределите на планината Јабланица.

Имајќи ја во предвид опасноста од нивното постоење како по животната средина, така и по здравјето и на жителите оид околните села, денес на претходна организација на невладини организации од ваа населба, како и граѓани од истите, во делот од местото викано кореја, оддржа мирен протест на кој го изразија своето незадоволство од не рашавањето на овој сериозен и долгорочен проблем.

Се на сё карактеристична беше заедничката цел на сите граѓани кои заеднички укажаа на сериозноста од овој проблем, кој под итно треба да се реши, а не да се оди кон обновување – ископување на нови.

Во прилог ви пренесуваме дел од протестот и изјавите на присутните граѓани на овој мирен протест.