Малезија тужи 17 сегашни и поранешни директори на Goldman Sachs за грабеж на државниот фонд

0
Milan Italy - August 10 2017: Goldman Sachs logo on the website homepage.

Малезија го засили притисокот врз Титанот од Вол Стрит Голдман Сакс со покренување кривична пријава против 17 сегашни и поранешни директори на филијали на банката за наводна вмешаност во скандал од една милијарда американски долари.

Голдман Сакс е под голем надзор заради својата улога во помагањето во ангажманот во висина од 6,5 милијарди американски долари преку понуди на обврзници за малезискиот државен фонд.

Фондот 1Malesia Development Berhad (1MDB) е во центарот на еден од најголемите финансиски скандали на сите времиња, а во тек е истрага за перење пари.

Малезискиот јавен обвинител Томи Томас изјави дека раководителите споменати во пријавата треба да бидат одговорни за улогата на американската банка во таа шема. Обвинителството бара казна затвор и кривични казни – за обвинетите, „Со оглед на сериозноста на шемата за измама, која проневери околу 1 милијарда американски долари во текот на подолг временски период на планирање и извршување на кривичното дело“

Секое обвинение предвидува казна до 10 години затвор и парична казна од 240.000 американски долари.

На списокот се наведени 17 лица кои биле задолжени за трите придружни фирми на Голдман Сакс меѓу март 2012 и март 2013 година во кои била извршена измамата.

Обвиненијата од минатата година беа додадени и на случајот, кога малезиските власти обвинија три подружници на Голдман Сакс и двајца поранешни вработени, барајќи отштета од 7,5 милијарди долари.

Американската инвестициска банка во неколку наврати негираше каква било поврзаност со случајот, тврдејќи дека е жртва на претходната корумпирана влада на Малезија.


Голдман Сакс соопшти дека обвинувањата биле погрешно насочени и енергично ќе ги предизвикаат