Asia Times: Иран се вклопува во заедничката стратегија на Москва и Пекинг

0

Русија и Кина како стратешки партнери играат заедничка игра со Иран, изјави колумнист на Азија Тајмс. Според новинарот, Москва очекува воена соработка од Техеран, додека Пекинг го интересира Иран главно заради неговите енергетски ресурси.

Иако Иран и Русија не можат да се нарекуваат стратешки партнери во вистинска смисла на зборот, ако ништо не се должи на фактот дека не постои обврзувачки документ за такво партнерство, Москва и Техеран заедно со Пекинг формираат „тријада“ која игра клучна улога во долгорочниот процес на евроазиска интеграција. , пишува Хонг Конг Азија Тајмс.

Русија и Кина работат како партнери паралелно со Иран, но Москва го смета Техеран пред се за воен сојузник. Русија ќе се обиде да направи исти договори со иранските власти како во Сирија, односно да ја стави својата флота во едно од пристаништата во земјата и да добие дополнителен аеродром во истата област, слично како руските сили распоредени на сирискиот брег кај пристаништето Тартус и во подножјето на Хмејмим . Сепак, вистинското распоредување на руските трупи во Иран е сè уште долг пат, тврди авторот.

„За возврат, Кина е приоритет во снабдувањето со енергија и Пекинг правилно ги управува своите сметки“, рече коментаторот на Азија Тајмс.

Како што потсетува новинарот, кинескиот амбасадор неодамна лансирал „пробен балон“, споменувајќи дека Пекинг размислува за употреба на своите воени бродови за придружба на танкери со нафта при минување низ Персискиот залив и теснецот на Хормуз, или како дел од операцијата што ја започна Вашингтон или пошироко. .

Според авторот, иако овие зборови можат да се сфатат како дипломатски „морков“ упатен до Соединетите држави, ситуацијата е „многу позабавна“ во реалноста. Како што објаснува новинарот, и покрај падот на производството на нафта во земјите на ОПЕК и санкциите против Венецуела и Иран и истовремен пораст на побарувачката за „црно злато“ во светот, цените на нафтата се уште се многу ниски, што значи дека Иран сè уште ги извезува своите енергетски ресурси. Тоа го прави индиректно, најверојатно со пренесување на стока од танкер во танкер на отворено море. Затоа, изјавите на кинескиот дипломат може да бидат обид на Пекинг да го маскира сегашното купување нафта во Иран, коментира Азија Тајмс.

Последните месеци покажаа дека посилниот сојуз меѓу Русија и Кина започна да привлекува клучни играчи во Евроазија – Иран, Турција и Пакистан, се вели во извештајот.

„И остатокот уверен, дури и ако Иран се гордее на својата политичка независност, охрабрувачки е да се знае дека Иран ќе го има, но од гледна точка на Русија и Кина е црвена линија што двете држави ќе имаат привилегија да ја преминат“, заклучува авторот.