Прекрасни фотографии од Москва: Блиску 200.000 муслимани клањаа Курбан Бајрам кај Големата џамија

0

По повод Курбан Бајрам, прекрасни фотографии ни доаѓаат од преубавата голема џамија во Москва каде илјадници муслимани имаа можност да клањаат Бајрам Намаз.

По наредба, на претседателот Владимир Путин, како и секоја година, такаа и оваа најголемиот простор околу оваа џамија за време на обавувањето на Бајрам намаз беше затворен за сообраќај, а руските безбедносни сили за секој случај го обезбедуваа и гарантираа за оддржувањето на вој верски обичај.

Инаку Московската Соборна џамија после дест годишната реконструкција, отворена беше на 23.септември 2015 година во присуство на рускиот претседател Владимир Путин и турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган.

Таа може да прими 10.000 верници, и присамата реконструкција била зголемена за 20 пати.

При прославување на верските празници вкупниот број на верниците кои присуствуваат достигнува и до фантастична бројка од 200.000.

Во очекување на најновото видео од годинешново прославување на Бајрам намаз, Ви го прикажуваме прекрасниот амбиент од годинешниот Рамазан Бајрам, и прекрасната глетка околу овој преубав верски објект.