Саудиска Арабија: На жените дозволено да патуваат без придружба на сопруг

0
фото:everydayfeminism.com

Во Саудиска Арабија стапи во сила кралска уредба која им дозволува на возрасните жени да патуваат без претходна согласност од сопругот или мажот член на семејството, јави државната новинска агенција СПА.

Кралската уредба е донесена во јули, а покрај слободата на движење, на жените прво им се дава право да пријават раѓање на дете, да поднесат барање за развод или развод, да бараат службени документи за семејството и да бидат чувар на малолетни деца.

Во регулативата се вели дека од надлежните служби се бара да издадат пасош на секој возрасен граѓанин на Саудиска Арабија, кој тоа го бара, и дека дозвола за патување е потребна само за жени под 21 година, што е старосна граница за добивање на возрасно лице.

Со децении, Конзервативното Кралство се соочи со жестоки критики за практично никакви права дадени на жените, а првата отстапка беше донесена минатата година кога им беше дозволено да возат автомобили.

Извор:cdm