Обединетите Арапски Емирати со најдобар модел во хуманитарната област: Фондација Калифа

0

Обединетите Арапски Емирати спроведоа иницијативи за помош и развој преку низа на хуманитарни ситуации во многу региони низ целиот свет, изјави висок официјален претставник по повод Светскиот ден на хуманитарноста. Ваквите хуманитарни проекти ги поддржаа жртвите на кризи, конфликти и војни и придонесоа за подобрување на нивните животи, се вели во изјавата во неделата Мохамед Хаџи Ал Куури, генералниот директор на фондацијата Калифа бин Зајед Ал Нахјан.

Обединетите Арапски Емирати понудија помош преку добротворни и хуманитарни фондации во земјата, и е на врвот на списокот на земји донатори кои придонесуваат за Планот на Обединетите нации за хуманитарна реакција на Јемен, ЈХРП 2019 година, според извештајот на Канцеларијата на ООН за координација на хуманитарните работи, УНОЧА.

Ал Куури посочи дека поддршката на арапското население е приоритет во политиката на Обединетите Арапски Емирати. „Се заснова врз човечки и етички основи промовирани од починатиот шеик Зајед бин Султан Ал Нахјан. Обединетите Арапски Емирати се многу заинтересирани да ги поддржуваат арапските народи и да ги намалат нивните страдања“, истакна тој.

Официјалниот претставник истакна дека ОАЕ стана клучен центар за започнување на иницијативи за помош и развој, благодарение на иновативните иницијативи на хуманитарни и добротворни фондации кои работат во земјата.

Ал Куури ја истакна theубовта на Обединетите Арапски Емирати да ги зајакне своите хуманитарни напори ширум светот и да се движи напред во насоката поставена од мудро раководство за поддршка на човечкото достоинство. Тој додаде дека земјата постојано ги зајакнува напорите за елиминација на неписменоста, сиромаштијата и гладот ​​и ги намалува страдањата на луѓето во неразвиените земји.

Генералниот директор ја истакна потребата од зајакнување на соработката помеѓу хуманитарните организации и агенциите и ги пофали напорите на волонтерите и работниците од оваа област.

Светскиот ден на хуманитарноста се слави низ целиот свет, на 19-ти август секоја година за да се пофали дело на помош и оние кои ги ризикуваат своите животи да му служат на човештвото.

 
ВАМ / Тарик алфахам / Бинсил АбдулКадер