ОАЕ го започна проектот за водоснабдување на Катаба, Јемен

0

Обединетите Арапски Емирати преку својата хуманитарна рака, Црвената полумесечина на „Емирати“, РКЕ, денес започнаа стратешки проект за вода во Катаба во округот Кавахха, гувернерот на Одеида, како дел од нејзините напори да одговорат на потребите на луѓето во црвениот море на Јемен.

Мохамед Ал unaунаиби, директор за хуманитарни работи на РКЕ во Јемен, изјави дека проектот ќе вклучува реставрација на артески бунар, резервоар за вода со капацитет од 100.000 квадратни литри и мрежа за водоснабдување од 36.000 метри, истакнувајќи дека Проектот ќе опслужи над 2.000 семејства кои страдаат од недостиг на вода.

Махмуд Саид, директор на единицата за раселени лица во областа Кавхах, рече дека РКЕ има спроведено низа проекти во областите на образованието, здравството, електричната енергија, водата и другите услуги и хуманитарниот сектор, додавајќи дека проектот за вода во Катаба ќе имаат корист над 18.000 луѓе.

 

ВАМ / Раша Абубакер