Саудискиот крал го смени министерот за енергетика, и на таа функција го постави својот син

0

Саудискиот крал Салман денес го разреши министерот за енергетика и на функцијата назначи еден од неговите синови, принцот Абдулазиз бин Салман, кој важи за една од најважните позиции во земјата.

Аналитичарите сметаат дека ова е направено затоа што цените на нафтата биле под нивото потребно за одржување на владиното трошење долго време.

Суровата нафта се продава за помалку од 60 долари за барел, а стабилниот саудиски буџет бара помеѓу 80 и 86 долари.

Новиот министер за енергија е постар полубрат на крунскиот принц Мохамед бин Салман (34) и нашироко се смета за искусен во нафтената индустрија.

Тој е државен секретар за енергија од 2017 година, но не се смета за близок со неговиот брат, пренесува АП.

Ова е првпат некој од владејачкото семејство Ал Сауд да го спроведува важното министерство за енергија.

Принцот Абдулазиз го заменува Калид ал-Фалих, кој беше разрешен само неколку дена претходно како претседател на одборот на државниот нафтен гигант „Арамко“, компанија што некогаш ја водеше функцијата извршен директор.

Одговорностите на министерството на Ал Фалих исто така неодамна беа намалени кога рударството и индустријата се разделија во ново министерство.

Се шпекулира дека Ал-Фалих повеќе не е по волја на крунскиот принц, кој се залага за ослободување на саудиската економија од зависноста од приходите од нафта.

Ал-Фалих, кој е министер за енергија од 2016 година, има клучна улога во економската трансформација на земјата од страна на принцот.

Во јануари, тој изрази загриженост на Енергетскиот форум во Абу Даби за нестабилните цени на нафтата во последните две до три години.

За да го спречи падот на цената на нафтата, работеше во рамките на Брик, како и со други водечки производители, како Русија, да се согласи да го намали производството на нафта.

Според договорот, производството е намалено за 1,2 милиони барели на ден оваа година, повеќето од нив се водечки објект за тули и малтер на Саудиска Арабија.

Саудискиот крал исто така го распушти со указ сегашниот заменик министер за енергија Абдулазиз ал Абдулкарим и сè уште не назначил нов.

Кралот, сепак, го назначи Осама бин Абдулазиз ал Замил за заменик министер на новото Министерство за рудници и индустрија.

Извор:cdm