Изборните предвидувања не се остварија: Обединета Русија го потврди угледот меѓу избирачите

0

И покрај стручните прогнози и повиците на опозицијата да не гласаат за владејачката партија, Обединета Русија успеа да го задржи мнозинството пратенички места во скоро сите региони, пренесува Дер Шпигел. Исто така, кандидатите од Обединета Русија ги освоија сите избори за гувернерство во сите региони.

На регионалните избори во Русија, познати опозициски фигури на кои не им беше дозволено да се кандидираат за кривични дела повикаа на „паметно гласање“, пишува Дер Шпигел. Тие ги советуваа граѓаните на земјата да го дадат својот глас за било кого, но не и за претставниците на Обединета Русија. Сепак, партијата Кремљ победи, задржувајќи го поголемиот дел од парламентарните места во скоро сите региони, забележува германската публикација.

На изборите за московската градска Дума, кандидатите на Обединета Русија излегоа како „независни“ и не користеа партиски бои, што би ги фаворизирал во однос на останатите кандидати. Дури и така, тие освоија 26 од 45-те места. Тројца кандидати од таканаречената „умерена опозиција“, претставена од Партијата Јаблоко, влегоа во градското законодавно собрание. Сите други места ги зазедоа комунистите и другите политички партии повеќе или помалку лојални на тековниот политички курс во земјата.

Кандидатите од Обединета Русија победија во сите области на многу важни избори за гувернери на регионите, продолжува Дер Шпигел. Ова се случи и покрај партиските прогнози кои предвидуваа голема загуба на гласови, поради фактот што населението беше незадоволство од економската состојба во земјата. За рускиот претседател Владимир Путин и Обединета Русија, регионалните и општинските избори беа важен тест за расположението на луѓето. Сепак, излезеноста на регионалните избори беше релативно низок. Сепак, овие податоци се однесуваат само на Москва, каде излезеноста на гласачите беше само 21,36%.

Сепак, вкупниот одзив на државно ниво беше 41,2%, што претставува раст од 3,5% од претходните избори за 2018 година. Во сите региони на земјата се одржаа 6015 избори на различни нивоа, за гувернери, членови на локални собраниски собранија, градоначалници, членови на градски парламенти и членови на Државната Дума, како дел од дополнителните избори.

Во 16 региони каде се одржуваа избори за управување, победија сегашните гувернери. Десетмина од нив излегоа на гласање како кандидати од Обединета Русија, а шест како „само-номинирани“, вклучително и членови на владејачката партија. Мнозинство гласови, 89,6 проценти, доби Гувернерот на Транс-Бајкалската територија, Александар Осипов. Најмалку е гувернерот на регионот Сахалин, Валери Лимаренко, 56,1 процент.

На изборите за регионални парламентарни собранија, Обединета Русија доби мнозинство гласови во 11 од вкупно 13 региони. Обединета Русија покажа најдобар резултат во Република Тува, освојувајќи 85,43% од гласовите. На територијата на Хабаровск, Либерално-демократската партија победи со 56,1%.

На изборите за московската градска Дума, кандидатите на Обединета Русија се појавија како „самоиминирани“ кандидати. На 13-те кандидати на Комунистичката партија им беа доделени 13 места, опозициската опозиција Jаблоко 3 и 3 праведна Русија. „Само-номинираните“ кандидати, де факто кандидати на Обединета Русија, добија 26 места. Од овие избори може да се заклучи дека владејачката Единствена Русија го положи испитот, и дека играњето со протести на опозицијата во Москва не е посакуваниот резултат.

Извор:logicno