Во последните неколку дена, екипите за деминирање на Федералната управа за цивилна заштита (FUCZ) отстранија три воздушни бомби пронајдени на градилиштето на трговскиот центар „Бинго“ кај РТВ Сараево. Интересно е што, утрово е пронајдена четвртата по ред, на истата локација.

Најпрво ќе се изврши проверка на запалката на бомбата и ако е иста како и претходните три авио-бомби, запалката ќе биде деактивирана на самото место каде што е пронајдена а бомбата последователно ќе биде пренесена на безбедна локација за уништување, пренесува Klix.

Овој пат, беа пронајдени бомби од членовите на ФУЦЗ, кои секој ден се наоѓаат на теренот откако беше откриено првото неексплодиран уред.

Во изминатите три пати немаше потреба од евакуација на населението, но директорот на ФУЦЗ, Фахрудин Солак неодамна изјави дека ова сценарио не би било исклучено доколку дојде до сложено отстранување, пренесува Српскаинфо.

Mahir Demişoski