Сириската арапска армија (ССА) спроведува операција за пребарување и расчистување во ослободените области во северниот дел на Хама и јужниот дел на Идлиб за да ги обезбеди овие места, кои до неодамна беа под контрола на милитантите.

Меѓу градовите каде сириската армија поминува најмногу време на расчистување на теренот се и Каф Зита и Ал-Латамна; двата града биле поранешните упоришта на Jayејш Ал-Изз во северна Хама. На пример, во градот Ал-Латамна, сириската армија откри голема мрежа тунели и пештери што припадниците на Jayејш Ал-Из ги користеле за чување на оружјето и избегнување на напаѓање на армијата.

Сириската војска неодамна објави видео од една таква пештера што ја користише Jayејш Ал-Иза, каде што може да се види хаубица од 122 мм. Според достапните информации, во складиштето биле пронајдени минофрлачи, 120 мм, воздушни топови и топови од 130мм.

Mahir Demişoski