United States Marines in action. Military equipment

Според новата анкета, огромното мнозинство жители на ЕУ сакаат да останат неутрални во случај на хипотетичка американско-руска војна. Покрај тоа, според студијата, две членки на НАТО, Грција и Словачка, најверојатно, ќе му помогнат на Москва отколку на нивните сојузници во НАТО, пренесува американскиот „Stars and Stripes“. Можеме и Австрија да ја ставиме во истата група со Словачка и Грција, но Stars and Stripes не ја спомна бидејќи таа не е членка на НАТО алијансата.

Истражувањето спроведено од страна на Европскиот совет за надворешни односи во 14 земји на ЕУ опфати голем број проблеми, почнувајќи од трговијата и климатските промени, па се до трошењето во одбраната. На прашањето која страна да ја поддржи во случај на војна меѓу САД и Русија, се истакнало дека освен една земја, најдобро е да не се поддржува никој и да се остане неутрален.

Во случај на хипотетички конфликт меѓу Вашингтон и Москва, Полска беше единствената земја во која малцинство од 45% од испитаниците избра неутралност. Една третина од Полјаците рекоа дека ќе ја поддржат Америка и само 6% ќе ја поддржат Русија.

Грција и Словачка силно ја поддржуваа неутралноста, Грците со 81% и Словаците со 65%. Но, и покрај тоа што и двете држави се членки на НАТО, испитаниците и дадоа поголема поддршка на Русија отколку на Соединетите Држави.

Во Словачка, 20% изјавиле дека ќе и помогнат на Москва во хипотетички конфликт, а само 6% се подготвени да му помогнат на Вашингтон. Во Грција само 5% од испитаниците би им помогнале на Соединетите држави.

Во Германија, дом на околу 30.000 американски трупи, 70% гласале за неутралност, 12% ги поддржуваат САД, 7% Русија.

Според публикацијата, слични резултати се добиени кога Европејците беа запрашани за можен конфликт меѓу САД и Кина. Одговорот на неутралноста беше далеку од најчестиот.

„Оваа студија открива фундаментална промена во ставовите на Европејците за светот“, се наведува во краткиот европски совет за надворешни односи.

Студијата беше спроведена за време на тензија меѓу Вашингтон и нејзините долгогодишни сојузници во Европа. Авторите на истражувањето сугерираат дека резултатите би можеле да ја отсликаат растечката желба на Европејците да ја направат ЕУ „независна противтежа“ на големите сили како САД, Кина и Русија.

Во секој случај, истражувањето, а особено реакцијата на потенцијалниот руско-американски конфликт, целосно ги изненади некои аналитичари. Претставникот на Универзитетот Кил во Германија Марсел Дирсус ги нарече резултатите од студијата неверојатни.

„После децении во кои Соединетите држави штитеја милиони Европејци од Советскиот сојуз и Русија, огромното мнозинство Европејци сакаат да останат неутрални во потенцијалниот конфликт САД-Русија“, збунет е Дирсус.

„Ова е страшно“, ги коментираше Константе Стелзенмуер, специјалист во Германија во Институтот Бруккингс во Вашингтон.

Европскиот совет за надворешни односи ви наложи на Вие Владата да го спроведете ова истражување, во кое учествуваат повеќе од 60.000 луѓе низ цела Европа.

Rezultati ankete o stavu Europljana u hipotetskom američko-ruskom ratu

Извор:logicno