Гутереш: Човештвото води војна со планетата

0

Генералното собрание на Обединетите нации ќе се одржи во Њујорк во понеделник 23 септември. Климатските промени нема да бидат дискутирани на „акциониот самит“.

Оценувајќи дека човештвото води војна со планетата, генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш не планира да дозволи ниту еден светски лидер да зборува за климатските промени на утрешниот специјален „акционен самит“.

Само оние со нови, специфични и смели планови можат да ги изнесат своите ставови, истакнал Гутерес, пренесе АП.

„Луѓето можат да зборуваат само ако дојдат со позитивни чекори“, рекол тој, додавајќи дека немало потреба да доаѓаат со лоши вести.

Предлозите на Бразил, Полска и Саудиска Арабија за решавање на климатските промени не успеаја и не се закажани за самитот во понеделник.

Соединетите држави не се ниту потрудија, пренесува американски официјален претставник кој побарал да не биде именувани, пренесува Танјуг.

Лидерите од 64 земји, Европската унија, десетици компании и банки, неколку градови и земји ќе презентираат планови на самитот за климата.

Гутереш сака земјите да бидат климатски неутрални до 2050 година, со други зборови, тие нема да додадат повеќе гасови од стаклена градина во воздухот отколку што растенијата ги отстрануваат.