Знамето на ОАЕ на ракетата Сојуз ФГ

0

Ракетата Сојуз ФГ денес се пофали со знамето на Обединетите Арапски Емирати и логото на вселенскиот центар Мохамед бин Рашид во подготовките за мисијата на 25 септември.

uae flag on soyuz fg rocket 2

Soyuz FG, носејќи го вселенското летало „Сојуз МС-15“, во кое Хаззаа Алмансори, првиот астронаут „Емирати“, ќе го лансира на Меѓународната вселенска станица, е украсена со логото на вселенскиот центар Мохамед бин Рашид и знамето на ОАЕ, заедно со знамињата на Русија и Америка во подготовките за историската мисија.

Hazzaa Al Mansoori prvi astronaut iz Emirata

Ракетата Сојуз за прв пат беше лансирана во 1966 година, а системот за лансирање беше развиен од страна на ракетата Королев и вселенска корпорација, Енергија, а е изградена од Центарот за истражување и развој на развој на ракетен вселенски центар во Самара, Русија.

Фотографијата од ракетата „Сојуз ФГ“ е направена од објектите „Космодром“ Бајконур во Казахстан, каде што се собрани трите фази на ракетата пред лансирањето.