Конфронтацијата на регионалните актери од Блискиот исток се собраа околу Иран, како најмоќната сила на шиитскиот блок и Саудиска Арабија, која се наметна како лидер на повеќето сунитски арапски држави, се претвора во бесконечна сунитско-шиитска војна на исцрпување, за сега преку посредници со потенцијал за ненадејна ескалација. На крајот, има за цел целосно економски, а со тоа и политички исцрпување на Иран и отворање на вратата за евентуална промена на владата во Техеран или директен воен конфликт.

Секој нов инцидент и криза отворена со избувнување на војна во Персискиот Залив и Големиот Блискиот исток во кои се пресметуваат Иран и Саудиска Арабија, директно или индиректно, како што е неодамнешниот напад врз саудиските нафтени постројки, најверојатно потекнува ако не од самите ирански сили. и барем со иранска помош, се заканува дека ќе прерасне во отворена голема сунитско-шиитска војна.

Иран секако реагира на економски, воен и дипломатски удар против неговите регионални и витални национални интереси и обиди да се изолира и опкружува, по пропаѓањето на нуклеарниот договор со Иран од страна на САД и Велика Британија со помош на Саудиска Арабија и нејзините регионални сојузници како посредничка сила. Инцидентните ситуации се нижат како на тековната лента од месец во месец, и се повеќе се префрлаат од збор до дело, или до сега внимателно дозирана употреба на воена сила.

Иран, всушност, постојано се држи до својот збор и го прави она што го најави на почетокот на новиот акт на кризата во Заливот, по повлекувањето на САД од нуклеарниот договор со Иран, зајакнување на режимот на санкции и иранската реакција бидејќи продолжува да ја развива својата нуклеарна програма. Во средината на минатата година, Техеран отворено изјави дека ако не може да извезува нафта, тоа не би било можно за некој друг во Персискиот Залив.

Американската политика во тоа време започна да го проширува режимот на санкции против Иран, насочувајќи се првенствено на иранското производство и продажба на нафта, најавувајќи санкции за сите компании што прават бизнис со Иран. Исто така, имало барања да се повлечат иранските трупи од Сирија и да се прекине каква било помош на либанскиот шиитски Хезболах. Веднаш по објавувањето на Вашингтон и барањето за блокирање на иранскиот извоз на нафта, беше погодена самата физичка можност за транспорт на иранска нафта, така што случајно најголемите бродски компании во светот први не го најавија прекинувањето на деловната соработка со Иран, пред сè, данскиот превозен гигант А.П. Молер-Маерск, проследено веднаш од француската компанија за испорака CMA CGM.

Очигледно, силен политички притисок е ставен врз сопственичката структура и деловните комитети на превозните компании, веројатно со закана од откажување на далеку попрофитабилните зделки од оние со Иран.

Одговорот на Иран се очекуваше. Накратко, иранските власти предупредуваат дека доколку Иран не е во можност да ја продаде и транспортира својата нафта, никој во Персискиот Залив нема да може да го стори тоа, најавувајќи ја можноста за блокирање на поморските патеки на Заливот и блокирање на теснецот Хормуз. Иранскиот претседател Хасан Рухани индиректно ја објави можноста, велејќи: „Американците сакаат целосно да го запрат иранскиот извоз на нафта. Тие не сфаќаат дека е невозможно да се спречи извозот на иранска нафта, додека остатокот од регионот продолжува да извезува нафта …

Се чини дека тие не ги разгледале сите последици од она што го најавуваат “. Главниот командант на иранската револуционерна гарда, Мохамед Али Џафари, додека ја заобиколи дипломатската финеса, бил директен во својата изјава: „Ако Иран не може да продава нафта заради американскиот притисок, тогаш ниту една друга земја во регионот нема да може да го стори тоа. Ние ќе ги натераме нашите непријатели да сфатат дека Хормуз може да го користи секој или никој. “Иранските најави за блокада на поморскиот сообраќај низ Персискиот залив и портпаролот на Хормуз за американската централна команда (ЦЕНЦКОМ), Бил Урбан изјави за печатот дека„ американските поморски и воздушни сили се и регионалните сојузници на САД подготвени да обезбедат слобода на навигација и слободна трговија во согласност со одредбите на меѓународното право “.

Се разбира, целата тежина на конфронтација со Иран се префрли токму на оние регионални сојузници на САД за кои зборува Урбан, како посредничка сила за која САД даваат дипломатска и воена помош. Вашингтон, како и Лондон и нивните западни партнери, избегнуваат директен воен контакт во оваа фаза од пресметката со Иран, пренесувајќи ги овие работни места на регионалните сојузници, пред се Саудиска Арабија, а со тоа ги вовлекуваат сите земји од Блискиот исток, без разлика дали се подготвени или не сакаат да изберат страни, во медијациска војна на исцрпување со Иран.

Така, случувањата на Блискиот исток се повеќе го илустрираат конфликтот меѓу Саудиска Арабија и нејзините арапски сунитски коалиции со Иран и нејзините шиитски сојузници како тлее кон сунитско-шиитска војна, која сега се води главно преку национални и парастатални регионални играчи, и како што одминува времето и како САД и западната јамка се затегнува околу Иран, така што изгледите за претворање во отворено војување низ секташки поделби се поверојатни. Ова е точно сликата што требаше да се постигне – тоа беше религиозен конфликт, а не војна за регионално богатство и геополитички позиции на најголемите светски сили.

Претворањето на конфликтот со Иран во шиитско-сунитски конфликт е всушност единствениот начин на регионалните противници на Иран, доделени како медијатори на САД и Велика Британија, да се обидат да соберат квази-квалитативно и квалитативно доволна сила за да се спротивстават на воениот потенцијал на Иран без да го вклучува Израел. Така, можниот воен конфликт со Иран ќе остане навидум внатрешна афера на исламскиот свет и очигледно религиозен конфликт. Медиумските инструменти на јавното мислење многу брзо ќе создадат слика за нова фаза на историскиот, вековен сунитски-шиитски конфликт, со што ќе бидат опфатени реалните гео-економски и геополитички причини за конфликтот и војната. Тие, пак, се кријат во потребата да се обезбеди Западот од зависни извори на енергија над кои е воспоставена ефективна контрола и сузбивање на сите други што не се под контрола на САД, Велика Британија и нивните западни сојузници. Ова е всушност геоекономската парадигма на сите блискоисточни превирања. Либија беше елиминирана од местото на настанот, чиј нафтен потенцијал, заради политичката природа на владата на Моамер ал Гадафи, не беше доволно контролирана како извор на енергија за најмоќните западни нации. Претходно, преку директна воена интервенција на САД и сојузниците во 2003 година, Ирак беше исфрлен од игра како независен национален извозник на нафта, кој исто така беше под недоволно контролирана контрола од западните центри на моќ. Само Иран останува на сцената како единствен преостанат регионален имател на енергија и ослободувач на енергија независен од западните нафтени компании и политичкото влијание. Неговите потенцијали треба да бидат ставени под контрола и тоа е, едноставно да се каже, суштината на конфликтот со Иран. Нејзината внатрешна организација, поголем или помал степен на овластување на властите, репресија против политичките противници, па дури и разузнавачки и воени активности на Блискиот исток – ништо не би било проблем за САД и сојузничките западни сили, доколку иранската влада не ја национализира иранската нафтена индустрија и ги протера сите и западни и источни нафтени компании од нивниот енергетски бизнис. Самата Саудиска Арабија, која е веројатно најопасната и најкрвавата диктатура во современиот свет, во која жените не само што немаат правен капацитет, туку и немаат минимални граѓански права, во кои ропството сè уште постои и денес, а кое со години се критикуваше со години, е доволен доказ за ваквото тврдење. мислење. Сепак, таквата Саудиска Арабија е најважниот сојузник на САД во светот, а Велика Британија се чини дека се откажува од Шкотска и Северна Ирска, доколку Саудиска Арабија би можела да биде вклучена под кралската круна. На пример, во јануари 2015 година, кога стана официјално, Лондон беше принуден да ја осуди суровата, нехумана и понижувачка казна на саудискиот блогер Раиф Бадави, осуден на 10 години затвор и камшикување, во исто време на половина копја беа постаени британските знамиња заради во Бакингамската палата заради смртта на кралот Абдула. На зачуденост и критика, властите одговориле дека ова е соодветно „во моментот на смртта на кралот на земјата, кој е лојален сојузник на Велика Британија во војната против исламскиот тероризам“. Покрај тоа, тогашниот американски претседател Обама веднаш ја прекинува службената посета на Индија и тргнува кон Саудиска Арабија на состанок со новиот крал Салман. Иран веројатно ќе беше толку почитуван доколку Техеран ја предадеше својата нафтена индустрија на американските, британските, француските и холандските нафтени компании, а за режимот што сега го опишуваат како брутален, ќе требаше само да кажат збор за пофалби.

Во спроведувањето стратегија за притисок врз Иран преку посредувачката сунитско-шиитска војна, САД и нејзините сојузници наоѓаат поддршка во историската поделба на исламскиот свет во сунити и шиити.

Конфликтот на актерите од Блискиот исток со интересна, навистина, има силна религиозна димензија и не е потребно да се вложат многу напори да се трансформира во сунитско-шиитска војна, што се рефлектира преку ривалството меѓу Саудиска Арабија и Иран. Корените на овој конфликт датираат уште од времето по смртта на пророкот Мухамед во 632 година, кога станало прашањето за неговиот наследник. Тој сам не го одредил тоа, а прашањето за лидерство над муслиманската заедница по неговата смрт не беше дефинирано во Кур`анот и хадисите.Заедницата претпоставувајќи што би била волјата на Мухамед ги избрале наследниците на првиот пророк, Калифите.

Избрани првите четири калифи, Абу Бакир (632-634), Омер Ибн ал-Катаб (634-644), Осман инб Афан (644-656) и Али ибн Абу Илит Талиб (656-661) преку општ консензус на верниците ја обедини муслиманската заедница и доведе до насилен развој и проширување на калифатот, а тие беа наречени Рашидуни („оние кои водат десно“) и во сунитскиот дел на исламскиот свет се сметаат за модел одраз на волјата на Аллах.Понатамошниот развој на калифатот предводен од Рашидуните го сопрел во 661 година расколот кој настабал во внатрешноста на муслиманската заедница со убиството на четвртиот калиф Али, кој бил братучед на Мухамед, сопруг на неговата ќерка Фатима и татко на единствените потомци на Мухамед. Неговото убиство на исламскиот свет му ја донесе поделбата, позната денес како сунитскo и шиитска поделба. Шиитите сметат дека Али, роднина на Мухамед, бил единствениот легитимен калиф и дека неговите потомци биле полноправни наследници на световна и духовна власт на Мухамед. Со настанатиот раскол, бидејќи повеќето верувале дека сите поранешни калифи биле легитимни, синовите на Али, Хасан и Хусеин станаа првите имами со одвојување на шиитското наследство. Шиитите го следат наследството на потомците на Али, од кои 12-тиот е имамот Мехди исчезна во 941 година и кои сметатт дека тој еден ден повторно ќе се појави да владее со светот. Додека за сунитите кои сметаат дека единствено е исправно она што е напишано во Кур`анот е за шиитите религиозниот лидер е единстен толкувач на Кур`анот. Шиитите сочинуваат 10-15 проценти од 1,6 муслимани во светот, повеќето се во Ирак и Иран. Власта во Исламската Република Иран создадена е по Исламската револуција во 1979 година која го собори Шах Реза Пахлави кој се засноваше на духовните, културните и правните вредности на шиитскиот ислам.

Саудиска Арабија, од друга страна, е кралство длабоко втемелена во вредностите на сунитскиот радикален вахабистички религиозен настава. Изворот на моќ за саудискиот суд, династијата Сауд и неговите држави се токму вахабистите. Поврзувањето на Сауд со вахабистичката интерпретација на исламот започнува со верскиот научник и реформатор Мухамед ибн ибн ал Абд-Вахаб, кој ги здружи силите во 1750 година со владетелот на местото Диријах, Мухамед ибн Сауд, чии наследници, подоцна познати како династијата Сауд, од почетокот на 19 век со масовна поддршка на ентузијастичкиот вахабизам го освоија најголемиот дел од Арабија и создадоа свои држави, од кои Саудиска Арабија е трета по ред.

Во контекст на покренатата посредничка сунитско-шиитска војна на исцрпување на сметка на САД, Велика Британија и западните сојузници, јеменската војна се користи како катализатор за обединување на сунитските сили околу саудиските водачи и како регулатор на нивото на шиитско-сунитскиот конфликт за кој се управува. Иран веднаш ја сфати играта преку Јемен. „Саудиска Арабија ќе ги испече прстите во Јемен и треба да се знае дека војната не може секогаш да се ограничува на една област“, ​​изјавил Алаедин Боруџерди, сегашен член на иранскиот парламент, на почетокот на 2015 година, во кое време беше шеф на парламентот за надворешна политика и Комисија за национална безбедност , мислејќи очигледно дека Иран ќе ја сврти сметката за саудиска воена авантура на друго место, ако не и во Јемен. Боруерди прстот го вперува кон Американците и тврди дека американската администрација преку Саудиска Арабија и нејзината воена кампања во Јемен „се обидува по Ирак Сирија и Авганистан започна уште една криза во муслиманскиот свет “.

Стратегијата за трансформирање на Американскиот и Западниот конфликт со Иран во регионална сунитско-шиитска војна има повеќе ефекти во корист на американските и западните интереси. Како прво, ако некој направи војна со Иран, тоа ќе бидат сунитски муслимани, а не САД и Европејците. Ова е всушност основната цел на стратегијата, тековната фаза на притисок врз Иран – да се втурнат сунитите во вистинска шиитска војна за да се создаде соодветна маска за војната против Иран, мотивирана од копнените и валканите финансиски и економски интереси на САД и нејзините западни сојузници и регионални вазали или како што сега се нарекуваат „стратешки сојузници“. Јасно е проценето дека војната со Иран е можна само доколку се издигне на ниво на сунитско-шиитската војна. Сојузниците на САД и западните држави нема да имаат загуби барем во почетната фаза, арапските и персиските народи ќе бидат во војна, особено они сиромашните народи, паралелно со тоа нивната нафта со повластени цени ќе биде извлекувана од сојузниците и покровителите на САД, Велика Британија и ЕУ.

Покрај тоа, како дополнителна награда за американските и западните партнери арапските држави, истовремено ќе уплатуваат нови милијарди долари за американско и европско оружје кое им е потребно во таква ситуација за да одржат стратешка рамнотежа со ривалот Иран, или да водат војна на исцрпување, а можеби и војна со висок интензитет. Затоа не е ни чудо што деновиве дури и германската политика, која е  претставена како мирна, добронамерна и анти-милитаристичка, ја суспендираше претходната забрана за продажба на германско оружје на Саудиска Арабија. Кога можат другите зошто да не се вклучи и Германија во вооружувањето на Саудиска Арабија и нејзините блиски петромонархии на Заливот и другите сунитски арапски држави. Уште во 2010 година, Саудиска Арабија и Соединетите држави потпишаа долгорочен договор за откуп на оружје од 90 милијарди американски долари, во рамките на подготовките за поголемите повторни напори на Блискиот исток. Договорот вклучува, меѓу другото оружје, продажба на најнапредните верзии на борбениот авион Ф-15, хеликоптерот АХ-64Д „Апачи Лонгбол Блок III“ и 650 крстаречки ракети од воздух до земја и ракетни бомби, како и против-бродски ракети „Харпун“. Заклучија и Саудиска Арабија профитабилни договори со производителите на ЕУ, така што договорот само со британскиот БАЕ Систем за продажба на 72 борбени авиони „Еурофејтер Тајфун“ вреди 7,2 милијарди долари.

Во 20.05.2017 година, американскиот претседател Доналд Трамп и Саудиска Арабија преку кралот Салман бин Абдулазиз Ал Сауд потпишаа писма со намера Саудиска Арабија веднаш да купи американско оружје и воена опрема во вредност од 110 милијарди американски долари и дополнителни 350 милијарди американски долари во текот на периодот 10 години. Писмата со намера вклучуваат продажба на најнапредни тенкови и оклопни борбени возила, воени бродови, ракетни одбранбени системи, радари, комуникациска опрема и технологија за компјутерски воени активности. Идните трансфери на оружје, според потписниците, имаат за цел „да постигнат баланс против иранското регионално влијание“. Само во периодот 2011-2015 година, САД испратија оружје и воена опрема во Саудиска Арабија во вредност од 10 проценти од вкупниот американски воен извоз.

Во 2016 година, администрацијата на Обама потпиша серија договори за оружје со Саудиска Арабија во вредност од 115 милијарди долари. По неуспешната судска кампања во Јемен каде софистицирано и точно американско оружје се користеше неефикасно, неселективно и со големи цивилни жртви меѓу јеменското население, администрацијата на Обама објави преглед на американскиот договор за трансфер на оружје на Саудиска Арабија, а договорите беа делумно блокирани во декември 2016 година. . Американските законодавства наметнаа блокада на спорот за оружјето на Саудиска Арабија, особено од серијата преговори што беа потпишани од претседателот Трамп во 2017 година. Тоа се случи во декември 2018 година кога Сенатот гласаше да ја прекине воената помош на Саудиска Арабија по убиството на новинарот Џамал Кашоги во саудиската амбасада во Турција. Но, на 24 мај годинава, администрацијата на претседателот Трамп издаде итна декларација со која се одобруваат 8,1 милијарди американски долари испорака на оружје на САД на Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати и Јордан, без одобрување на конгресот за ненадејна закана за американските стратешки интереси во регионот на Блискиот исток. создадени од иранска акција. Користена е нејасна одредба за законите за контрола на извозот на оружје, што му овозможува на претседателот да достави оружје во итни случаи, доколку постои закана за американските национални интереси. Во својата изјава со која се оправдува изјавата за вонредна состојба, државниот секретар на САД, Мајк Помпео, се осврна на иранската закана, во која се вели: „Злобната активност на Иран претставува фундаментална закана за стабилноста на Блискиот исток и безбедноста на САД, како дома и во странство“.

Тоа за САД и Западот представува навистина win-win ситуација победа за САД и Западот и уште една победа за САД и Западот, а за вклучувањето на арапски партнери, останува нивната алчност и повеќекратна докажана неможност да донесат одлуки сами, да градат ефективни нации-држави и следствено на тоа, самосвесна надворешна политика.

Тешко е да не се потсетиме на зборовите на пакистанскиот геополитичар Салман Рафи Шеик: „Неспорна реалност е американската потреба да обезбеди доминација во протокот на енергетски ресурси од Блискиот исток кон остатокот на светот, вклучувајќи и во Европа, при што непријатели се сите оние  кои имаат потенцијал да ја оспорат таа хегемонија. Војните кои таму се случуваат  последните три децении нема да направат и донесат мир затоа што се дизајнирани да создадат хаос и нестабилност “.

Ова се спроведува делумно со стратегијата на поттикнување на траен сунитски-шиитски конфликт како фронт зад кој се реализираат американски и европски стратешки гео-економски и геополитички интереси на Блискиот исток. Поради неговиот долготраен, насилен и ексклузивен карактер, тоа ќе биде постојан извор на нестабилност и потреба од политичка и воена арбитража во САД и Западот.

Извор:Geopolitikanews