Емирати: РКЕ започна програма за поддршка на 10.000 сирачиња во 25 земји

0

ШАРЈАХ, 8 октомври 2019 (WAM) – Црвената полумесечина на Емирати, РКЕ, започна нова хуманитарна иницијатива насловена како „Програма за сирачиња Кафала“, за поддршка на 10.000 сирачиња во 25 земји, под слоганот „Бидете нивни семејства“.

Програмата беше лансирана на социјалните медиуми и СМС-пораки во соработка со „Етисалат“, а се промовира во трговски центри за три дена низ целата земја, вклучително и во „Џас мол“, „Абу Даби мол“, „Марина мол“, „Далма мол“ и „Бавабат ал Шарк“ во Абу Даби, како како и во трговскиот центар Дубаи и трговскиот центар „Емирати“ во Дубаи, и во „Бавади мол“ и „Геми мол“ во Ал Аин.

Д-р Мохамед Атеек Ал Фалахи, генерален секретар на РКЕ, рече дека г. Шеик Хамдан бин Зајед Ал Нахјан, претставник на владетелот во регионот Ал Дафра и претседател на РКЕ, имал приоритет на сираците и поддржувал релевантни проекти за зголемување на бројот на корисници и внатре и надвор од земјата.

Програмата ќе има за цел 10,000 сирачиња во 25 арапски и странски земји, како и во Обединетите Арапски Емирати, во согласност со хуманитарната и добротворна стратегија на РКЕ, истакнувајќи дека првата фаза ќе се фокусира на 10 земји, додаде тој.

Програмата е пресвртница за РКЕ и се совпаѓа со Годината на толеранција, надополнувајќи ги претходните хуманитарни напори на РКЕ во текот на годината на Зајед и годината на давање, додаде тој понатаму.

РКЕ започна различни проекти кои ги поддржуваат сиромашните семејства, сирачиња, студенти и луѓе со решеност, при што оние во Обединетите Арапски Емири добиваат поволности од околу AED300 месечно, додека оние надвор од земјата примаат AED150 до AED300 месечно.

Бројот на лица поддржани од РКЕ до октомври изнесува 107.331, вклучително и 104.868 деца без родители и 142 студенти во Обединетите Арапски Емирати, заедно со 1.065 луѓе со одлучност и 1.256 семејства.