(Видео/Фото) Астронаутите на Обединетите Арапски Емирати се вратија дома, добија херојски пречек од Мохамед бин Зајед

0
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - October 12, 2019: HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of the UAE Armed Forces (R), receives the UAE flag which travelled to the International Space Station (ISS) mission with the Hazza Ali Al Mansoori (L), the first UAE Astronaut to be deployed on a space mission, during a homecoming reception at the Presidential Airport. ( Mohamed Al Hammadi / Ministry of Presidential Affairs ) ---

АБУ ДАБИ, 12 октомври 2019 година (ВАМ) – Неговото Височество шеикот Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, крунскиот принц на Абу Даби и заменик врховен командант на вооружените сили на Обединетите Арапски Емирати, во саботата го поздрави Хазза Ал Мансори, првиот астронаут на ОАЕ, како што се врати до ОАЕ по осум дена во вселената.مقدمة 1 / محمد بن زايد يستقبل هزاع المنصوري وسلطان النيادي لدى وصولهما أرض الوطن

 

Ал Мансори, придружуван од резервниот астронаут, Султан Ал Нејади, слета на Претседателскиот терминал на Меѓународниот аеродром Абу Даби на одборот на претседателскиот лет порано, и доби пречек на херојот по успешната експедиција во Меѓународната вселенска станица.

Х.Х. Шеик Хамдан бин Зајед Ал Нахјан, претставник на владетелот во регионот Ал Дафра и Х.Х. Шеик Хазаза бин Зајед Ал Нахјан, заменик претседател на Извршниот совет на Абу Даби, ги поздравија двајцата астронаути по пристигнувањето на аеродромот.مقدمة 1 / محمد بن زايد يستقبل هزاع المنصوري وسلطان النيادي لدى وصولهما أرض الوطن

Шеик Мохамед му честиташе на Ал Мансори за успешното враќање, пофалувајќи ја неговата силна волја и високи духови во текот на целата фаза на историската мисија, за која, крунскиот принц на Абу Даби, рече „го покажа вистинскиот метал на луѓето од Емирати и нивната решеност да придонесат на напредокот на човештвото воопшто “. Тој, исто така, ги поздрави искрените и поддржувачки чувства што ги покажа резервниот астронаут Султан Ал Нејади низ експедицијата.

“И двајцата сте модели на улоги за типот на младост на кои се обложуваме во нашиот постојан марш на патот на напредокот. Вие сте модел што ќе го имитираат оние арапски млади што искрено работат за напредок на нивните нации”, рече Шеик Мохамед им се обрати на двајцата астронаути.مقدمة 1 / محمد بن زايد يستقبل هزاع المنصوري وسلطان النيادي لدى وصولهما أرض الوطن

„Кога Обединетите Арапски Емирати ја започна својата вселенска програма, нашата решеност беше, и, сепак, да ја спроведеме со раце и умови од Емирати. И затоа, јас бев решено работејќи на негување квалификувани национални кадри подготвени и подготвени да го истражам просторот и да добијам добро оспособени со своите науки, како составен дел од нашиот напредок кон постигнување одржлив развој и градење економија базирана на знаење “, додаде тој.

„Обединетите Арапски Емирати, од ерата на основачот на нацијата, доцна Шеик Зајед бин Султан Ал Нахјан, секогаш ги сметаше своите луѓе како свои вистинити богатства. Нашата инвестиција во нашите најмногу негувани средства е идеална инвестиција за нашата сегашност и иднина“, рече тој , забележувајќи дека Хаза Ал Мансори и султанот Ал Нејади, заедно со нивните колеги во Националната вселенска програма, поставија цврста основа за вселенската амбиција на нацијата да стигне до Марс.مقدمة 1 / محمد بن زايد يستقبل هزاع المنصوري وسلطان النيادي لدى وصولهما أرض الوطن

Тој ги повика астронаутите да не штедат никаков напор во текот на наредниот период да ја постигнат вселенската амбиција на Обединетите Арапски Емирати, изразувајќи доверба во нивните способности за да ја испорачаат иднината, да ги преживеат сите опсесивни предизвици и да продолжат да бидат извор на инспирација за младите од Емирати.مقدمة 1 / محمد بن زايد يستقبل هزاع المنصوري وسلطان النيادي لدى وصولهما أرض الوطن

Шеик Мохамед му го подари на Ал Мансори уредно здипленото знаме на ОАЕ како подарок, бидејќи Ал Фурсан, тимот на аеробатскиот дисплеј на Воздухопловните сили на Обединетите Арапски Емирати изврши летање, сликајќи го небото со боите на транспарентот на земјата.

Двајцата астронаути беа пречекани од група Емирати танцувајќи ја традиционалната ајала пред да шетаат под знакот што ги носи нивните слики и читаа „добредојде дома, гордост на нацијата“.محمد بن زايد يستقبل هزاع المنصوري وسلطان النيادي لدى وصولهما أرض الوطن

Внатре во аеродромот, голем број шеици и високи функционери ги пречекаа хероите заедно со голем број ученици од училиштата кои аплаудираа за нивното враќање и возбудливо мавтаа со знамиња.

Поздравувајќи ги при пристигнувањето дома беа г.Х. , Шеик Калифа бин Тахнун Бин Мохамед Ал Нахјан, директор на Кабинетот за семејства на маченици во судот на круната на принцот Абу Даби и голем број на шеици и високи функционери.مقدمة 1 / محمد بن زايد يستقبل هزاع المنصوري وسلطان النيادي لدى وصولهما أرض الوطن

Хаза и Ал Нејади му се заблагодарија на шеикот Мохамед за гестот да ги прими на аеродромот, велејќи дека е чест да бидат поддржани и охрабрени од раководството на земјата.

Хамад Обаид Ал Мансури, претседател на вселенскиот центар Мохамед бин Рашид, МБРСЦ, рече дека успешната приказна на првиот астронаут Емирати да замине во вселената ги инспирирала младите генерации во Обединетите Арапски Емирати и во арапскиот свет. Тој додаде дека мисијата на Хаза е првиот чекор на Обединетите Арапски Емирати за истражување на просторот.

Јусеф Ал Шаибани, генерален директор на МБРСЦ, рече дека тим од Емирати ја надгледувал целата мисија во сите станици во Дубаи, Москва, Хјустон и Токио.

По неговото враќање на земјата, беа спроведени медицински тестови на Хацка и потврдија дека тој е во добра здравствена состојба.

Хаза помина осум дена во вселената на ISS. Тој спроведе 16 научни експерименти во соработка со меѓународните вселенски агенции, вклучително и Европската вселенска агенција, Јапонската агенција за истражување на воздушната вселенска мрежа и руската вселенска агенција Роскосмос. Шест од овие експерименти беа спроведени во микрогравитација.مقدمة 1 / محمد بن زايد يستقبل هزاع المنصوري وسلطان النيادي لدى وصولهما أرض الوطن

Експериментите вклучуваат проучување на реакцијата на виталните показатели на човечкото тело на ISS, како и други физички, биолошки и хемиски експерименти. Ал Мансори е првиот астронаут од арапскиот регион кој учествува во вакво истражување.مقدمة 1 / محمد بن زايد يستقبل هزاع المنصوري وسلطان النيادي لدى وصولهما أرض الوطن

WAM/Hatem Mohamed/Hassan Bashir