Холандија го суспендира извозот на оружје за Турција

0

Холандија во петокот привремено го прекина извозот на оружје во Турција поради воената офанзива против Курдите во североисточна Сирија.

Вицепремиерот Уго де Јонг во петокот рече дека холандскиот воен извоз ќе биде забранет за време на турската офанзива.

Локалните медиуми јавуваат дека холандскиот извоз на оружје во Турција во 2018 година изнесувал 29 милијарди евра.

Претходно во средата, Шведска објави дека ќе бара ЕУ да воведе ембарго за оружје на Турција.

Шведската влада не издала лиценца за извоз на воена опрема во Турција во 2018 и 2019 година.

На третиот ден од турската офанзива стотици беа убиени, а десетици илјади беа принудени да побегнат, пренесува Хина.

Според ОН, вкупно 100.000 луѓе се раселени во рок од три дена. ОН исто така предупредуваат дека поради борбата надвор од употреба е системот за водоснабдување е во градот ал-Хасаке и дека околу 400.000 луѓе се без вода за пиење, и затоа ОН бараат „хуманитарен прекин“.

(Вијести.ба)