Обединетите Арапски Емирати, и Русија ги здружуваат силите за борба против тероризмот, стабилизирање на светските пазари на нафта: Абдула бин Зајед

0

АБУ HАБИ, 14 октомври 2019 година (ВАМ) – ХХ Шеик Абдула бин Зајед Ал Нахјан, министер за надворешни работи и меѓународна соработка, и Денис Мантуров, руски министер за индустрија и трговија, коа претседаваа со 9-та седница на ОАЕ-Русија Мешовит комитет, кој се одржа во Абу Даби во неделата.

عبدالله بن زايد يترأس أعمال اللجنة المشتركة بين الإمارات وروسيا

Обраќајќи се на состанокот, г.г. Шеик Абдула изјави дека состанокот ги надополнува делата на претходните состаноци и доаѓа како продолжување на стратешкото партнерство најавено од двете држави за време на обележјето направено од Неговото Височество, шеикот Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, крунисан принц на Абу Даби и заменик врховен командант на вооружените сили на ОАЕ, во Москва во јуни 2018 година.عبدالله بن زايد يترأس أعمال اللجنة المشتركة بين الإمارات وروسيا

Деветтиот состанок на заедничкиот комитет има посебно значење бидејќи му претходи на историска државна посета на рускиот претседател Владимир Путин на ОАЕ на 15-ти октомври, што ја потенцира длабочината на билатералните врски меѓу политичките, економските, културните, социјалните и научните сфери “, рече Шеик Абдула.عبدالله بن زايد يترأس أعمال اللجنة المشتركة بين الإمارات وروسيا

„За да го одржиме моментумот на процветаните врски, ние соработуваме за да обезбедиме стабилност во регионот и да работиме заедно за да се спротивставиме и да се спротивставиме на сите форми на екстремистичката идеологија“, додаде тој, истакнувајќи го брзиот раст на билатералните односи во областите на трговијата , туризам, воена соработка и вселенски науки.

” Би сакал да искажам благодарност и благодарност до рускиот министер и руските фирми, особено руската вселенска агенција Роскосмос, за унапредувањето на нашето вселенско партнерство, кое кулминираше во првата вселенска мисија и лансирањето на првиот астронаут Емирати во Меѓународната вселенска станица минатиот месец. Сите сме горди на Хазаза Ал Мансори и среќни сме што овие моменти ќе живеат засекогаш во сеќавање на народот во Емирати, особено младите “, додаде Шеик Абдула.عبدالله بن زايد يترأس أعمال اللجنة المشتركة بين الإمارات وروسيا

На пазарот на енергија, рече Шеик Абдула, „Обединетите Арапски Емирати и Русија во последните неколку години соработуваа за одржување на рамнотежата на светските пазари на нафта и за решавање на нерамнотежа во флуктуациите на понудата и побарувачката за да се обезбеди аспирантната рамнотежа и стабилност на пазарите и да се стимулира и одржување на раст и просперитет на светската економија “, рече Шеикот Абдула.

„Обединетите Арапски Емирати очекуваат да го консолидира ова партнерство со вашата земја во секторите енергија, нафта и обновлива енергија, кои претставуваат одржлив извор на енергија за идните генерации“, изјави министерот за надворешни работи на ОАЕ пред рускиот министер.

Со оглед на постојаните напори за зајакнување на билатералните односи, двонасочната трговија бележи извонреден раст во последните години и Обединетите Арапски Емирати и Русија денес одржуваат напредна стратешка трговија и економско партнерство во регионот. Обединетите Арапски Емирати е клучен трговски партнер на Русија во регионот на Заливот. Во истиот контекст, ги поканувам двете држави да постават временска рамка за двојно зголемување на трговската размена во рамките на заедничкиот пристап за работа и засновано врз одредени индекси на успешност “, додаде тојØ¹Ø¨Ø¯Ø§Ù„له بن زايد يترأس أعمال اللجنة المشتركة بين الإمارات وروسيا

Тој продолжи, „„ Денеска се согласивме да го забрзаме заклучувањето на заедничкиот Меморандум за соработка помеѓу „Емирати“ и руските царински органи и да формираме комитет за стопанственици што ќе претставува трговски комори во нашите земји. ”„ За инвестицискиот сектор, Шеик Абдула повика на зголемена взаемна инвестиција, особено во секторите како нафта, енергија, обновлива енергија, базен метал, градежништво и безбедност на храна, истакнувајќи дека треба да се посвети посебен фокус на безбедноста на храната, бидејќи има просперитетен пазар што може да ги искористи огромните потенцијали на Русија и ОАЕ логистички капацитети од кои Москва може да ги искористи не само во меѓу-трговијата меѓу двете земји, туку и преку Обединетите Арапски Емирати како порта за пазарите во регионот.

Ова, потврди тој, бара заеднички работни тимови да ги истражат изгледите за интеграција помеѓу овие инвестиции и другите клучни иницијативи за поттикнување, како што се националните проекти во Русија и програмата за акцелератори на владата во Абу Даби „Гадан 21“, како и да се поттикнат меѓусебните инвестиции со трета земја.

Х.Х. Шеик Абдула забележа дека туризмот меѓу Обединетите Арапски Емирати и Русија се зголемил со скокови и граници водени од меѓусебни договори, вклучувајќи договор за откажување од визната влез, што доведе до забележително зголемување на пристигнувањата во туризмот од Русија од 580.000 туристи на скоро еден милион. Исто така, значително се зголемија туристи од Обединетите Арапски Емирати во Русија за 58 проценти.

Шеик Абдула потврди дека брзиот раст на економските односи треба да се усогласи со зголемување на заедничката соработка и координација во воздушниот сообраќај преку покренување иницијативи кои сакаат да го ублажат влијанието на девизниот курс и другите поместувања во трговијата, туризмот и протокот на инвестиции.

„Обединетите Арапски Емирати очекуваат важна историска посета на претседателот Путин, чии резултати ќе нè охрабрат да вложиме повеќе напори за да им служиме на нашите заеднички интереси“, заклучи Шеикот Абдула.

WAM/Tariq alfaham/Esraa Ismail