ОАЕ ќе достават итна хуманитарна помош во вредност од 13 милиони АЕД за жртвите од земјотресот во Албанија

0

АБУ ДАБИ, 27. ноември 2019 година (ВАМ) – Преку својата хуманитарна рака, Црвената полумесечина „Емирати“, ЕРЦ, Обединетите Арапски Емирати ќе обезбедат итна помош во вредност од 13 милиони АЕД на жртвите од земјотресот што ја погоди Албанија на 26 ноември 2019 година.

Хуманитарната помош ќе биде испратена под директивите на Неговото Височество, шеикот Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, крунскиот принц на Абу Даби и заменик врховен командант на вооружените сили на Обединетите Арапски Емирати, и следење на Х.Х. Регион и претседател на РКЕ.

Во првата фаза на итна хуманитарна помош, која вклучува основни потреби, од храна до медицински и засолништа за засолништа, ќе имаат 555.000 лица.

Вработените за помош на РКЕ ќе патуваат во главниот град на Албанија, Тирана, в недела за да управуваат и да ја надгледуваат дистрибуцијата на помош во најпогодените региони. Тие, исто така, ќе извршат увид во хуманитарните услови во регионите погодени од земјотресот за да ги проценат итните потреби и да се координираат со локалните власти за механизмите за нивна помош.

РКЕ соопшти дека Обединетите Арапски Емирати им даваат помош на албанскиот народ, како дел од нејзината меѓународна хуманитарна одговорност, да понудат помошна помош на оние на кои им е потребна, без разлика на какви било размислувања, и како дел од долгогодишната хуманитарно ориентирана надворешна политика, што го направи ОАЕ светски хуманитарен капитал.

Шеик Хамдан лично ги надгледува програмите за помош на РКЕ за да им пружа помош на погодените лица, изјави д-р Мохамед Атек Ал Фалахи, генерален секретар на РКЕ.

„Присуството на ОАЕ во срцето на оваа хуманитарна криза и нејзината хуманитарна помош и иницијативи во Европа потенцира дека ОАЕ стана активен и ефективен фактор во меѓународната реакција на хуманитарните катастрофи и кризи“, додаде тој.

Тој посочи дека тимот на РКЕ ќе координира со канцеларијата на РКЕ во Тирана за спроведување мисии на хуманитарни теренски активности, по истражувањето за проценка на помошта за заштеда на живот.

Земјотрес со јачина од 6,4 степени ја погоди Албанија во вторникот, а областите Тирана и Корча се најпогодени.

ВАМ / Тарик алфахам