Американскиот амбасадор во Германија, Ричард Гренел(Richard Grenell), исто така познат по својата нова задача да управува со мировните преговори меѓу САД и Косово како специјален пратеник на Соединетите држави, нападна неколку европски земји за учество во системот на ИНСТЕКС(INSTEX) дизајниран за заобиколување на санкциите на САД против Иран.

Причината за огорчената реакција на Ричард Гренел и острата реторика против Исламската Република е одлуката на шест други европски земји да се приклучат на финансиски механизам за заобиколување на санкциите на САД, наметнати на Техеран.

Ричард Гренел е дел од групата хардкор нео-конзервативци во Вашингтон, и неговиот дипломатски речник секогаш се сведуваше на закани и уцени. Откако Германија, Франција и Велика Британија воспоставија систем за водење бизнис со Иран, тој остро ја коментираше иницијативата и се закани со санкции за клучните европски сили. Факт е дека ИНСТЕКС, иако е оперативен, сè уште не служи за никаква цел, поради што Техеран полека се откажува од исполнувањето на своите обврски од нуклеарниот договор.

Но, сега, Белгија, Данска, Финска, Холандија, Норвешка и Шведска се приклучија на системот. Според заедничката изјава на властите на шесте европски држави, тие се во процес да станат акционери на системот ИНСТЕКС, затоа што е од најголем приоритет за Европа да одржува нуклеарен договор со Иран.

Гренел го нападна норвешкиот амбасадор во Иран, Ларс Нордрум, бидејќи најави дека неговата земја, заедно со пет други европски земји, ќе учествуваат во инструментот на размените на ИНСТЕКС.

Гренел рече дека „најавата на Белгија, Данска, Финска, Холандија, Норвешка и Шведска дека тие се приклучуваат на механизмот, дојде во ужасно време и по неколкудневни немири во Иран околу одлуката на владата за зголемување на цената на бензинот“.

Во подоцнежниот пост на Твитер, американскиот амбасадор во Германија вчера додаде дека сите оние луѓе и влади кои се придружуваат на ИНСТЕКС или му помагаат на Иран преку механизмот, треба да бидат на црната листа на Соединетите држави.

Како потсетување, Франција, Германија и Велика Британија го започнаа ИНСТЕКС во јануари 2019 година, за да ја олеснат трговијата со Иран, откако Соединетите држави еднострано се повлекоа од меѓународниот договор за иранската нуклеарна програма.

Коментарите на Гренел, кои не се први од ваков вид затоа што американскиот дипломат го критикува и загрозува секој што соработува не само со Иран, туку и Русија, Кина и други земји, и покрај повторените тврдења на Иран дека ИНСТЕКС не успеа да му обезбеди на Иран било какви економски придобивки кои на Исламската Република му беа загарантирани со потпишување на нуклеарен договор со светските сили во 2015 година.

Техеран веќе започна да ги намалува своите обврски според договорот, што е порака до земјите потписнички и ЕУ дека тие исто така мора да го почитуваат договорот и да не ги применуваат санкциите на САД против Иран.

Шест европски држави во заедничката изјава во петокот соопштија дека нивната одлука за пристапување во ИНСТЕКС е во согласност со „континуираната европска поддршка за нуклеарниот договор“.

Дали проширувањето на ИСНТЕКС на девет големи европски економии значи дека конечно ќе започне економската соработка со Иран, ова е тешко прашање што треба да се одговори. Ако овој чекор е само декларативно придржување кон дисфункционалниот систем создаден од Франција, Германија и Велика Британија, тоа не значи ништо за Иран. Но, ако ова продолжение го направи системот да работи, Вашингтон тешко дека ќе може да санкционира девет европски сојузници и партнери, на кои им се заканува Ричард Гренел.

Rt.