Во текот на викендот и почетокот на неделата, токсична бела пена ја поплави плажата Марина, една од најпознатите индиски плажи во Ченаи(Chennai)

Пената имала оштр и непријатен мирис, на рибарите им било советувано да не ловат риби за време на загадувањето, а локалните деца играле и сликале во таа пена.

Лекарите предупредија дека контакт со пената може да предизвика проблеми со кожата. Пената се формира секоја монсунска сезона, но годинава особено се истакнува, пренесува Сајанс Алерт(Science Alert).

И децата и нивните семејства се поиграа со пената

Предупредувањето од лекарите и градските службеници очигледно не дојде до стотици семејства кои, ја влегоа во најголемата плажа на градот во Индија, дозволувајќи им на децата среќно да скокаат и да играат во пена полна со токсични елементи.

„Навистина не е добро луѓето да влезат и имаат контакт со пената, граѓаните очигледно не сфаќаат колку ризикуваат“, рече Правакар Мишра(Pravakar Mishra) од Националниот центар за истражување на крајбрежјето во Ченаи.

Плажата Марина е централниот дел на сите случувања на Ченаи повеќе од еден век. Во текот на викендот, десетици илјади луѓе доаѓаат на некогаш чистите песочни плажи кои стануваат се повеќе загадени во последните години.

Канализација, отпадна вода и детергент

Експертите веруваат дека ваквата силна пена, е резултат на обилните дождови кои во последните денови однеле нелечива отпадна вода и фосфати во морето.

Мишра верува дека голем дел од пената доаѓа од детергент за перење измешан со друг отпад во морето.

„Само 40 проценти од канализациониот систем во Ченаи и другите поголеми градови е правилно обработен“, рече Правакар Мишра.

„Остатокот се влева во морето и еве што се случува“, додаде тој.

Dubai-Portal.                                                                                                   RutplyTv.