Чилеанските официјални претставници, кој претседават со Самитот на ООН за климата во Мадрид, ги повика делегациите да покажат флексибилност, додека се обидуваат напорно да постигнат компромис за клучните мерки за решавање на климатските промени, јавуваат агенциите.

Преговорите, кои требаше да завршат во петок, траеја цела сабота и продолжија во недела наутро.

Претседателката на конференцијата Каролина Шми,т вели дека договорот не е постигнат, но дека исходот треба да биде поамбициозен.

Целта е дополнително да се намалат емисиите на стакленички гасови

Целта е владите да се посветат на натамошно намалување на емисиите на стакленички гасови, до крајот на 2020 година.

Европската унија и малите островски земји особено изложени на климатските промени, сакаат да сторат повеќе во однос на емисиите.

Некои од најголемите загадувачи, вклучително и САД, Бразил и Индија, велат дека нема потреба да се менуваат постојните планови.

„Барам од сите флексибилност, сила, да постигнат амбициозен резултат“, рече Шмит, министер за животна средина на Чиле.

„Тешко е, но можно е. Потребни ми сте, а на луѓето во нашите земји, им требаме ние“, додаде таа.

Лидерите на 196 држави што се собраа во Мадрид, требаше да се договорат за конечен документ за тоа како да се финансираат посиромашните земји за да се ублажат штетите предизвикани од климатските промени и правилата на пазарот на јаглен.

Но, на пленарната сесија во петокот, стана јасно до кој степен лидерите не беа способни да постигнат договор, бидејќи нивните барања значително се разликуваа.

ЕУ бара поамбициозни цели

Криста Микконен, министерка за животна средина на Финска, зборувајќи во име на ЕУ, рече дека би било „невозможно да се замине“, без сите да се согласат дека треба да се упати „силна порака“, така што следната година, кога парискиот договорот влегува во фаза на имплементација, намалувајќи ги емисиите на стакленички гасови.

„Тоа е нешто што се очекува од нас и треба да ги слушнеме повиците на луѓето“, рече Миконен.

Повикот на ЕУ за поамбициозни климатски цели беше поддржан од Непал, Швајцарија, Уругвај и Маршалските острови.

Нацрт-финалниот документ, подготвен од Чиле, како претседател на самитот, не содржи доволно силна посветеност на целите на климата и дополнителна „инјекција“ на процесот во Париз, што започнува.

„Чилеанското претседателство имаше само една работа, да го заштити интегритетот на Парискиот договор, да не се остави да се распадне заради цинизам и алчност“, рече извршниот директор на Гринпис, Џенифер Морган.

Најголемите кочници се САД, Јапонија и Бразил

Соединетите држави, Јапонија и Бразил ја наведоа најзначајната, дури и позначајната акција за борба против климатските промени.

Островските нации кои би можеле да бидат избришани од земјата со зголемувањето на нивото на морето, во четвртокот ги обвинија богатите земји дека немаат чувство за големината на климатската криза.

Со оглед на огромните политички и економски интереси на повеќе од 190 потписнички држави, преговорите во последен момент и шпекулациите се честа појава на годишните состаноци со цел зајакнување на Парискиот договор.


 Dubai-Portal / DW