Dubai Cares се придружува на напорите на пакистанската влада за борба против цревните заболувања кај децата

0

По повод светскиот ден на тропско заболување, НТД, Dubai Cares започна активности за поддршка на напорите на Владата на Пакистан во борбата против цревните заболувања кај децата на училишна возраст.

Во рамките на ова партнерство, Dubai Cares, дел од Мухамед бин Рашид Ал Мактум Глобални иницијативи, започна тригодишна програма за едукација на деца на училишна возраст во Пакистан, за подобрување на нивното здравје и, следствено, за подобрување на резултатите од учењето. Со програмата AED11.020.500 (3.000.000 УСД) е предвидено да имаат корист од 16,8 милиони деца, на возраст од 5 до 14 години низ Кибер Пахтунхва, престолнината Исламабад, престолнина, Синд, Пенџаб и Гилгит-Балтистан.

dubai cares joins pakistani government’s efforts to combat intestinal worms among children 4
Програмата насловена како „Уживање на училиште врз основа на училиште во Пакистан“ е дел од глобалниот напор на „Докази за акција“ за борба против цревните заболувања со модели засновани врз докази Програмата со седиште во училиштата се спроведува од страна на Владата на Пакистан, во партнерство со „Докази за акција“, во 44 окрузи каде распространетоста на црви бара годишно масовно разнебитување, со техничка помош обезбедена од Интерактивно истражување и развој, ИРД, Индус здравствена мрежа и Акција за докази да се обезбеди висококвалитетно доставување и следење на програмата.

dubai cares joins pakistani government’s efforts to combat intestinal worms among children 2

Програмата вклучува обука за опремување на владиниот персонал, здравствените работници и наставниците со вештини и рамка потребни за спроведување на третмани со придружни влакна, насочени кон сите деца на училишна возраст во рамките на идентификуваните области со ризик.

dubai cares joins pakistani government’s efforts to combat intestinal worms among children 3
Со оваа нова програма во Пакистан, Dubai Cares ја исполни својата заложба за борба против цревните заболувања, како дел од Декларацијата во Лондон во 2012 година за запоставени тропски заболувања. Dubai Cares се приклучи на Декларацијата во Лондон во Париз во 2014 година, што беше глобален сојуз предводен од фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, со 13 водечки фармацевтски компании, глобални здравствени организации, приватни фондации и донатори, а владите ветија поддршка за намалување на глобалниот товар на НТД

Нагласувајќи го значењето на програмата во справувањето со НТД, д-р Тарик Ал Гург, главен извршен директор во Dubai Cares и член на неговиот одбор на директори, рече: „Ние сме горди што ја исполнивме нашата посветеност кон Декларацијата во Лондон за занемарени тропски болести , ние ќе продолжиме да ги поддржуваме глобалните напори да ги искорени НТД надвор од обемот на овој залог.Нашата нова програма во Пакистан е вистински одраз на нашите континуирани напори за справување со занемарените цревни црви во училиштата на глобално ниво. Преку оваа програма, која е целосно усогласена со напорите на Владата на Пакистан, ние се обидуваме да го решиме ризикот од инфекција со тоа што ќе донесеме основни третмани со присилување на влажнење директно во училиштата, каде можеме да имаме најголемо позитивно влијание “.

Оваа програма со седиште во училиште е најновата од значителните напори на Владата на Пакистан за решавање на различните предизвици со кои се соочува образовниот сектор. Националното испитување на преваленцата, спроведена за да се процени статусот на инфекција на цревни црви кај деца на училишна возраст низ Пакистан, откри дека околу 17 милиони деца на училишна возраст низ целата земја имаат потреба од редовно проголтување. Владините трошења за здравствена заштита во моментов изнесуваат приближно 2,6% од вкупниот БДП на Пакистан, ограничувајќи го дофатот и ефективноста на интервенциите поврзани со здравството во земјата.

Во моментов, Пакистан има втор најголем светски деца надвор од училиште со околу 22,8 милиони деца на возраст од 5-16 години кои не одат на училиште, што претставува 44% од вкупното население во оваа возрасна група.


Dubai Portal/WAM / Есраа Исмаил