Кинеските увозници на гас размислуваат за прогласување на виша сила за увоз на течен природен гас, што би ги засилило превирањата на глобалните пазари на бензин.
Испораките со нафта и бензин се зголемуваат во кинеските пристаништа, кои влијаат на состојбата со гасот ширум светот. Сега државната кинеска (НКНК) (CNOOC) размислува за прогласување виша сила за своите обврски за увоз на ТПГ – Течен природен гас (LNG), пренесува Синопек (Sinopec) и (ННКК) (CNPC) исто така, наводно, го разгледуваат овој потег.

Цените веќе беа на ниско ниво. Цените на JKM неодамна паднаа на минимум и продолжуваат  да опаѓаат, приближувајќи се до 3 (АД)(USD) / ММБту, за прв пат во историјата. Пред само неколку недели, цените на JKM тргуваа со околу 5 американски долари / MMBtu, што беше неверојатно ниска цена за овој период од годината.

Извозот на ТПГ – Течен природен гас (LNG) од САД е неекономичен на овие нивоа на цени. Многу извозници имаат договори по фиксни, повисоки цени. Но, пратките можат да бидат откажани со такса. И секоја продавница за место ќе биде погодена тешко. Сега е прашањето дали пратките ќе престанат. „Цените однапред договорени за летото сега се на нивоа каде запирањето на американскиот ТПГ – Течен природен гас (LNG) почнува да изгледа одржливо“, рече Едмунд Сиау (Edmund Siau), аналитичар од Сингапур и советник за енергетика на ФГЕ, за Блумберг (Bloomberg). „Обично, постои време пред да се откаже пратката и очекуваме вистинското откажување на испораките да започне во текот на летото“.

Но, ако купувачите започнат да го откажуваат купувањето, извозниците на LNG треба да го намалат производството. Ова потоа може да се рефлектира во полињата со шкрилци во САД, каде цените се веќе под 2 (АД)(USD) / ММБту, и нема да можат да заработат доволно пари. Марцелус Шејл (Marcellus Shale) Главниот извршен директор на гасениот гигант за шкрилци (Е-КУ-ТЕ) EQT , во декември изјави дека „голем дел од ова производство не е одржливо на 2,50 американски долари.“ Цените на Хенри Хаб (Henry Hub) сега се под 1,85 американски долари / MMBtu.

Има малку олеснување на повидок. „Дури и со нашето предвидено зголемување на побарувачката на природен гас во енергетскиот сектор, како резултат на сегашното нискобуџетно опкружување, проценуваме дека резервите на природен гас ќе завршат на 3,85 кг во земјата ова лето“, стои во белешката на Мерил Линч(Merrill Lynch) од Bank of America(Банка на Америка ).  „Ваквото ниво на залихи ќе биде повисоко од 100 фунти во однос на истиот период минатата година, оставајќи малку простор за големи грешки како резултат на благо време, големо обновливо производство или намален извоз на ТПГ – Течен природен гас (LNG) “.

И Европа поседува ненормално големи резерви. „Извозниците на течен гас имаат голема потреба од студено време во Европа, да привлечат клиенти и да обезбедат поголем простор за дишење ова лето“, предупреди Банка на Америка(Bank of America).

Но, тоа не се случува. Европа штотуку го забележа најжешкиот јануар, намалувајќи ја побарувачката за бензин. Фосилните горива водат климатски промени, па затоа е иронично што сега повисоките температури ги загреваат пазарите на бензин.

Сето ова е комбинација за создавање „гасмагедон“, според Мерил Линч (Merrill Lynch) од Банка на Америка (Bank of America ).

„Сега поминавме повеќе од половина од зимата и досега мајка природа не беше добра кон цените на природниот гас“, пишуваат аналитичарите во банката.

Инвестициската банка го нарекува средно-западниот енергетски сектор на САД „вистинско последно средство“, што значи дека американските цени на бензинот мора да паднат на нивоа толку ниско што електраната со јаглен ќе биде без работа на Средниот Запад.

„Ние веруваме дека САД не можат да одржат намален извоз на LNG ова лето“, предупреди Банка на Америка. „Затоа, американските цени на природниот гас би можеле да бидат доволно ниски за да стимулираат доволна побарувачка за природен гас во средниот западниот енергетски сектор, со што ќе се избалансира целокупниот глобален пазар на бензин“.

Dubai – Portal