Коментирајќи ја лажната вест за смртта на генералот Ратко Младиќ (Ratka Mladića), адвокатот Горан Петронијевиќ (Goran Petronijević) вели дека треба да се гледа многу пошироко, со оценка дека се води многу сериозна и перфидентна војна во медиумите со цел да се вознемири јавноста во регионот.

– Оваа војна се вжештува во сите планови, скоро може да се види дека е на глобално ниво. Секој знае дека лажните информации се забранети, не етички.

тие, сепак, објавуваат исто како и во вистинска војна, кога се користат осиромашен ураниум или кластерски бомби, што е забрането, тие сепак се користат и даваат добри резултати – изјави Петронијевиќ за „Радио Белград 1“ (Radio Beograd 1).

Тој оцени дека оваа „лажна информација“, според извори и по пат, е многу слична или скоро идентична со информациите што повеќе пати се појавувале во врска со наводната смрт на Радован Караџиќ (Radovan Karadžić).

„Сите тие вести доаѓаат од регионот, тврди тој. и јас сум убеден дека започнуваат од еден центар. Осврнувајќи се на италијански новинар или на лажна твитер-сметка на нивниот министер за надворешни работи е токму тоа ставање магла за да не се види вистинската работа. Ова е резултат на работата на специјалниот тим на англиски разузнавачи што работи токму на овој план во Сараево. Пред една и пол години, тие дојдоа да помогнат, како што рекоа порано, во смирување на ситуацијата, помирување на истата“, рече Петронијевиќ.

Петронијевиќ (Petronijević) вели дека се постигнува многу со ваков вид информации.

– Прво се постигнува вознемирување кај јавноста – и кај оние што сакаат тоа да се случи и кај оние што не сакаат. Ваквите информации или дезинформациите можат да го вознемират целиот регион.

За мене, изгледа како еден вид обука за можен конфликт. Војните веќе не се водат со оружје, туку со информации – заклучува Петронијевиќ (Petronijević).

Dubai – Portal