Амазон („Amazon), глобалната компанија за е-трговија, е обвинета за дискриминација врз Палестинците со тоа што нуди бесплатна достава до нелегални населби во окупираниот Западен Брег, но не и на Палестинците кои живеат во истата област.

Според наодите од истрагата „Фајненшал тајмс“ („Financial Times“), весникот открил дека со преземање на сите нелегални адреси за порамнување и внесување на нив во порталот за испорака на „Амазон“ („Amazon), компанијата ја прошири својата бесплатна понуда за испорака на својата веб-страница „ако вашата адреса за испорака е во Израел, вашите предмети се подобни и вашата вкупна нарачка го исполнува минималниот праг за бесплатна испорака од 49 долари.

Сепак, клиентите кои ја наведуваат својата адреса како „палестинска територија“ се принудени да плаќаат такси за превоз со почеток од 24 долари. Портпаролот на „Амазон“ („Amazon), Ник Кeплин (Nick Caplin), изјави за весникот дека Палестинците можат да го заобиколат проблемот „ако купувачот во палестинските територии влезе во нивната адреса и го избере Израел како земја, тие можат да добијат бесплатен поштарина преку истата промоција“.

Сите испораки од компанијата мора да поминат преку Израел за да стигнат до окупираниот Западен Брег, предизвикувајќи долго одложување.

Сепак, меѓународниот адвокат за човекови права Мајкл Сфард (Michael Sfard) ја наведе таквата причина како недоволна и ја нарече политиката на Амазон „остра дискриминација врз потенцијалните клиенти врз основа на нивната националност“ во истата област на активност. Активистичката организација „Мир Сега“ („Peace Now“), исто така, ја коментираше ситуацијата, велејќи дека дискриминаторските политики на „Амазон“ („Amazon) додаваат на целокупната слика на една група луѓе кои уживаат привилегии на државјанство, додека други луѓе кои живеат на иста територија не.

Еврејските населби во окупираните палестински територии на Западниот Брег и Источен Ерусалим значително се зголемија во последните години, при што бегалците на Западниот Брег на крајот на 2019 година беа повеќе од 463.000 и уште 300.000 во Источен Ерусалим.

И покрај фактот дека населбите се нелегални според меѓународното право, голем број големи и просперитетни компании продолжиле да се вклучуваат и да работат на земјата што ја заземале илегално. Оваа недела ООН објави црна листа на 112 компании кои продолжуваат да работат на окупираните територии, вклучувајќи ги и глобалните гиганти „Ербнб“ („Airbnb“), „Експедиа“ („Expedia“), „Оподо“ („Opodo“) и „Моторола“ („Motorola“).

САД го отфрлија овој потег бидејќи Израел ги прекина врските со комесарот на ООН за човекови права, откако документот беше објавен.

Пренесува: Dubai-Portal

Пишува: MEM