Најмалку 7.500 палестински бегалци раселени од бегалските логори Дараа (Daraa,), Хомс (Homs), Алепо (Aleppo) и Ал Јармук (Al Yarmouk), во моментов живеат без покрив на глава, во Северна Сирија, потврди во петокот Документацијата Граѓански центар за палестински бегалци во Северна Сирија.

Говорејќи за „Кудс Прес“ („Quds Press“), директорот на центарот, Абу Моханад (Abu Mohannad), изјави: „Палестинските бегалски семејства се распоредени меѓу неколку градови во Северна Сирија“.

Тој истакна дека неколку турски добротворни организации и невладини организации, вршат надзор на голем број кампови, обезбедувајќи им резервоари за вода, парцели за храна, кујнски уреди, облека и греење.

Во меѓувреме, центарот нуди документи за идентификација, вклучувајќи лични карти и брачни дела меѓу другите документи.

Абу Моханад го извести „Кудс Прес“ („Quds Press“) дека ситуацијата на истокот на Идлиб (Idlib) дека е многу тешка, поради тековните битки меѓу опозициските сили и сирискиот режим, принудувајќи ги палестинските бегалци да се движат кон Африн (Afrin).

Тој посочи дека станува збор за рурални области, така што нема доволно домови за да бидат сместувања на бегалците. Затоа, повеќето бегалци живеат во примитивни арбитражни логори без електрична енергија и работа.

Палестинскиот бегалец, Фарес Ахмед (Fares Ahmed), изјави за „Кудс Прес“ („Quds Press“) дека не бил сведок на Накба од 1948 година, но тоа го доживеал кога бил раселен од Ал Јармук (Al Yarmouk) во 2018 година, каде што досега бил небезбеден и немал стабилност.

Според Абу Моханад, Агенцијата за помош и работи на Обединетите нации за бегалци од Палестина на Блискиот исток (АПРНБ) е целосно отсутна во Северна Сирија. Сепак, тој откри дека има многу други групи на Обединетите нации кои влегуваат низ Турција.

Беа иницирани неколку апели за помош, но (АПРНБ) не одговори.

Во меѓувреме, тој ја обвини Палестинската ослободителна организација за „целосно“ запоставување на бегалците, и покрај тоа што им ја соопшти ситуацијата на високите палестински власти.

Пренесува: „Dubai-Portal“

Пишува: „MEM“