Во 2019 година, преку аеродромот во Дубаи поминале 86,4 милиони патници, со што овој аеродром ја задржа  водечката позиција во категоријата најпрометен аеродром на светот. На второто место се најде лондонскиот Хитроу, кој во 2019 година користеше шест милиони патници помалку од аеродромот во Дубаи.

Претходната календарска година беше исклучителна за аеродромот во Дубаи во однос на услугата на клиентите со пократко време на чекање, рекордни перформанси на багажот и нова понуда за малопродажба, храна и пијалоци.

Клучните факти и точните бројки на аеродромот во Дубаи за цела 2019 година се 86.396.757 (-3,1%), бидејќи бројките биле под влијание на голем број предизвици во текот на целата година, вклучувајќи го и 45-дневното затворање на јужната писта на аеродромот за да се овозможи нејзино обновување, глобалниот пазар …

Во текот на четвртиот квартал на 2019 година, ДКСБ поздрави уште 21,9 милиони корисници (1,3 проценти), при што просечниот месечен број патници го достигнува на 7,2 милиони годишно. Аеродромот исто така двапати ја премина бројката од 8 милиони клиенти во текот на годината (јули и август).Пол Грифитс, извршен директор на аеродромот во Дубаи, вели дека иако бројот на корисници во 2019 година бил помал од претходната година, влијанието на 45-дневното затворање на пистата, банкротот „Џет ервејс“ како и приземјувањето на Боинг 737 Мак сочинувале околу 3,2 милиони патниците во текот на годината и укажуваат на основниот раст на аеродромот во Дубаи.Врвна дестинација е Индија, која оваа година ја задржа својата позиција како најдобра земја дестинација за ДКСБ по бројот на патници, со сообраќај за 2019 година да достигне 11,9 милиони. Индија ја следат Саудиска Арабија на второто место со 6,3 милиони корисници, а Велика Британија која заврши на третото место со 6,2 милиони корисници. Други земји-дестинации вклучуваат Кина (3,6 милиони корисници) и САД (3,2 милиони). Најдобрите три градови беа Лондон (3,6 милиони), Мумбаи (2,3 милиони) и Ријад со 2,2 милиони патници.

Меѓународниот лет на аеродромот во Дубаи достигна 97.379 (-4,5%) во текот на четвртиот квартал, со што на годишно ниво се движеа 373.261 (-8,6%) движења на летот, додека просечниот број на патници по лет се зголеми на 239, што претставува зголемување од 5,8% на годишно ниво.
Времето на чекање на летот е исто така намалено за 15 проценти во 2019 година, благодарение на Центарот за напредни операции на ДКСБ, кој дава информации во реално време од повеќе од 50 системи низ објектот за подобрување на ефикасноста и услугата, како и нови паметни порти за да им помогне на патниците пасошите побрзо.

Низ системот на аеродромите во Дубаи долг 175 километри поминале 73,1 милиони торби во 2019 година, со рекордна стапка на испорака од 99,96 проценти. ДКСБ превезе 659,167 тони товар (-7%) во четвртиот квартал, а годишниот обем на воздушниот сообраќај достигна 2.514.918 тони (-4,8%) во текот на 2019 година.

Извор:nasbiro