Русија ги користи  економските и трговски придобивки од ситуацијата со цените на нафтата и девизниот курс. Ова мислење на телевизијата “Iton TV” го изнел израелскиот воено-политички експерт Јаков Кедеми.

Денес, глобалниот пазар на нафта е во хаос заради конфликтот, во кој учествуваат земји кои произведуваат нафта по високи и ниски цени.

Според експертот, ништо лошо не се случило по Русија, бидејќи долго време може да ја одржи својата економија дури и по цена на црното злато од 25 долари за барел.

На многу начини, таквата состојба е можна благодарение на колосалните резерви акумулирани од Москва. Тие ги надополнуваат недостатоците на буџетот.

Покрај тоа, сегашната состојба претставува одлична можност раководството на Руската Федерација да формира поволен пазар на нафта за себе подолго време.

Поради оваа причина, експертот е сигурен, Русија и земјите од ОПЕК, вклучувајќи ја и Саудиска Арабија, се вклучија во „голема игра“, обидувајќи се да ги отстранат американските компании кои извлекуваат нафта од шкрилци од глобалниот пазар.

Што се однесува до амортизацијата на рубљата во однос на еврото и доларот, Кедими потсети на „економското чудо“ на Кина и Германија.Тоа стана можно благодарение на сличната појава. Во услови на растечки цени на американската национална валута, индустриите во тие земји остварија импресивен скок напред, а денес нивните производи се во голема побарувачка заради нивната конкурентна цена.

Претходно, „Спектатор“, политичко списание со седиште во Велика Британија, објави статија во која се разговара за иднината на американското нафта од шкрилци. Резултатот за американските производствени компании е разочарувачки…

Руските политички и воени аналитичари тврдат дека оваа операција за намалување на цената на нафтата го преминува прагот на болка за нафтената индустрија во САД, заснована на fraking. Целата операција е одмазда на Русија за нападот на САД врз Северен тек 2, наметнување санкции врз изведувачите и фронтален напад врз руската економија.

Аналитичарите сметаат дека американската нафтена индустрија нема да го преживее овој руски напад и дека Америка ќе се соочи со сериозни економски проблеми.

Практично, меѓу Америка и од една страна се води жестока војна и Русија и Кина од друга страна. Оваа војна не е само економска, туку и воена, со оглед на неколку локални воени конфликти во кои се вклучени Русија и Америка. Се проценува дека Америка нема потенцијал да се бори на два фронта истовремено со два светски гиганти Русија и Кина.

Webtribune