Ако мислите дека приказната за коронавирусот е готова,  сте се излажале. Тоа е само почеток и последиците можат да бидат катастрофални. Западните земји ја карантираат целата планета и се заканија на глобалната економија, која исто така индиректно може да убие милиони невини, па дури и повеќе. Сите се прашуваат „што се случува?“

Глобалниот карантин е организиран, како што може да се види од координираната комуникација на повеќето земји. Пораките и написите во медиумите се идентични. Мерки против ширењето – сè уште не знаеме колку е опасно – за коронавирусите. Манипулаторите ни испраќаат лажни фотографии од мртвите и реалните снимки од болниците. Сите се прашуваме, како болниците до вчера да беа место на среќни луѓе кои лежеа во кревети и уживаат. Се прави сё што е повеќе можно шокот да постигне поголем ефект кај луѓето.

Велика Британија се обиде на својот „специфичен начин“ да ја реши коронакризата, сметајќи дека вирусот не е премногу опасен и дека сите треба да го надминат, но тој брзо беше ставен на „вистинскиот пат“. Берзите пукаат како надуени балони и компаниите ги отпуштаат работниците.

Луѓето во шок допрва ќе видат што ќе се случи во наредните месеци. Кој ќе им ги платите, кој ќе ја пренесе храна во супермаркетот, како ќе плати рата кредит,… прашања се без одговор. Многу е полошо кај претприемачите. Бизнисите се исто така блокирани и многу зависат од нив. Нарачките запраат, а повеќето работници веќе не произведуваат ништо. Бизнисите исто така се стиснати од заемите што треба да ги платат инаку ќе бидат спроведени.

Пораките за страв не застануваат тука. ЕУ веќе објави дека ќе го продолжи карантинот до средината на мај (мај). Така, туристичката сезона е уништена. Сопствениците на станови, ресторани, хотели и други туристички капацитети треба да бидат подготвени за спроведување … Тие ќе преземат сè. Куќи, земјиште, овоштарници и иднината.

Читајќи ги историските документи, на сите им е јасно дека слични ситуации се подготовка за граѓански и меѓудржавни конфликти. Утре, за еден месец, година или две, не е важно. Конфликтот ќе биде освен ако …

Обидете се смирено да погледнете и да слушате што велат западните лекари на мејнстрим медиумите. Она што се прави не е за луѓето да не примаат коронавирус, туку со добивање на коронавирус со текот на времето, за да не ги оптоваруваме болниците и да им дадеме на нашите баби и дедовци пристап до соодветна нега. Го добија како што треба. Сите ќе го надминеме коронавирусот, тоа е само прашање на време.

Се чини дека има уште еден, поголем проблем од овој вирус што веројатно служи како покритие. Берзата веќе „изџвака“ 400 милијарди долари. Јавна тајна е дека ова е финансиски меур што треба да експлодира. Анализирајќи ги графиконите од берзата, може да се види јасно, но не и крајот. Агонијата може да престане утре, но може да продолжи, што е многу веројатно.

КРЕДИТИТЕ СЕ ПРОБЛЕМ

Поентата е одамна задоцнета. Ако немаше кредити и должничко ропство, карантинот ќе поминеше како зима со голем снег. Ќе се повлечевме во домовите и ќе го „презимевме“ коронавирусот со најблиските. Ние ќе ги заштитивме нашите баби и дедовци и ќе помогнеме да се спречи вирусот да ги инфицира. За жал, ова нема да биде можно. Откако ќе ги напуштиме куќите, ќе нè поздрават економската агонија и банките со запленувања. Не заборавајте ги мршојадците кои ќе се обидат да ја искористат „добрата“ можност да заработат пари. Веќе видено во сите војни.

Многу брзо ќе ги слушаме „идеолозите“ многу брзо кои ќе зборуваат за реформите и приватизацијата, но никој нема да ви каже дека јавните институции во овој случај ја завршија својата работа подобро од приватните. Солидарноста спасува а профитот убива – го повторуваме нон-стоп.

Единствениот начин да се запре оваа организирана агонија е да се ресетираат сите банкарски долгови кои ќе играат голема улога во идната криза. Банките одамна постојано ги наплатуваа своите услуги преку високи каматни стапки. Ако ако и пропаднат, тоа е нивни проблем, затоа што поважен е животот на една личност од сите добивки на банките. На банките им беше даден монопол да создадат пари врз основа на реална економска активност, а не по интерес на суверени граѓани. Никој нема да пролее солза ако се повлечат во нивните матични земји.

Драги логичари, се соочуваме со голем пресврт во цивилизацијата. Ништо нема да биде како порано. Тие сакаат да ја заменат едната парадигма со друга, и таа нема да помине мирно или безболно.

Има надеж, сепак. Секоја балканска земја има свои вредни луѓе, плодна земја и чиста вода. Нашиот земјоделец знае најдобро како да ја надмине секоја криза. Селото ќе нè спаси повторно, како што нè спаси со векови. За да го направите ова, никогаш не обвинувајте го вашиот сосед, Хрват, Србин, Албанец, Турчин, Осман или Милорад. Тие не се виновни за тоа што нè снајде. Виновниците се оддалечени од нашите села. Лесно ќе ги препознаете, бидејќи тие не припаѓаат на нашето опкружување по слика и тон.