Рецесијата “НЕИЗБЕЖНА“ во Германија, шефот на Бундесбанката предупредува дека земјата размислува да се затвори во екот на пандемијата на коронавирус

0

Пандемијата на коронавирус ќе предизвика сериозен пад на германската економија, изјави членот на Управниот совет на Европската централна банка (ЕЦБ) и шефот на Дојче Бундесбанк, Јенс Вајдман.

Рецесијата во Германија е „сега неизбежна“, рече Вајдман во интервјуто објавено во саботата.

На прашањето колкава ќе биде економската криза, Вајдеман рече дека сите напори прво мора да се насочат кон запирање на ширењето на коронавирусот, со чекори како што е социјалната далечина. Тој, исто така, истакна дека владата може да ги разгледа „драстичните мерки“, како што е воведувањето полициски час.

Глобалната економија беше погодена кога берзите паднаа низ целиот свет заради тековната пандемија „Ковид-19“. Сепак, берзите во Лондон и Берлин покажаа знаци на закрепнување во петокот, бидејќи владите воведоа програми за монетарна и фискална поддршка.

Претходно оваа недела, ЕЦБ претстави итен пакет од 750 милијарди американски долари за да помогне економијата да се движи во текот на пандемијата, бидејќи многу компании се принудени да престанат со работа.

Бројот на случаи на коронавирус во изминатите неколку дена надмина 19.000 во Германија и каде починаа 68 лица.