Во услови на контроверзии околу формирањето на одборот во Кнесетот и гласањето за заменик спикерот во Кнесетот, лидерот на Ликуд (Likud), Бенјамин Нетанјаху (Benjamin Netanyahu) го повикува неговиот ривал, од Сино-Белата (Blue and White) партија, Бени Ганц, да формира влада за единство, бидејќи „јазот“ меѓу двајцата е „мал“.

„Бени Ганц (Benny Gantz), ова е тест за националното лидерство и одговорност“, рече Нетанјаху на Твитер. „На израелските граѓани им е потребна влада за обединување што ќе дејствува за да ги спаси нивните животи и егзистенција“.

Нетанјаху (Netanyahu) продолжи: „Ова не е време за четврти избори. Обајцата знаеме дека разликите меѓу нас се мали и можат да се надминат. Ајде да се сретнеме сега и да основаме влада денес. Те чекам “.

Претседателот на Кнесетот Јули Еделштајн (Yuli Edelstein) од Ликуд (Likud), изјави дека ќе ја отфрли одлуката на Врховниот суд да одржи гласање за негова замена, до среда.

Во меѓувреме, беше објавено дека Еделштајн (Edelstein) закажа гласање за неколку одбори  во Кнесетот, меѓу кои и одбор за короната, Одбор за труд и благосостојба, Одбор за образование и Одбор за ставање крај на насилството врз арапските заедници во Израел.

Ганц (Gantz) едвај чека да го замени Еделштајн (Edelstein) со неговиот централно-левичар, но Еделштајн рече дека ќе закаже гласање „кога политичката ситуација ќе стане јасна“.

Еделштајн го одби барањето, да се соберат од среда до понеделник, тврдејќи дека сака да им даде време на Ганц и Нетанјаху да формираат влада за единство.

„Араб48“ („Arab48“) објави дека Офер Шилах (Ofer Shilah) од Сино-белата (Blue and White) партија рече: „Ликуд (Likud) и неговите сојузници ги бојкотираат Кнесетот и комитетите што започнаа да работат, бидејќи Кнесетот за Нетанјаху (Netanyahu) треба да го контролира само Ликуд (Likud)“.

Официјалните лица на Ликуд (Likud) и Сино-Белите очекуваа дека Израел (Israel) веројатно ќе оди на четвртите избори, наместо на владата на единството, објави Арап48 „Араб48“ („Arab48“).

Пишува: „MEMO“ Пренесува и преведува: „Dubai-Portal“