Полската докторка Рената Пижановска (Renata Piżanowska), е отпуштена од работа по објавувањето на објавата на Фејсбук (Facebook) за коронавирусот.

Рената Пижановска (Renata Piżanowska) е акушерка од „Нови Тарг“ (Nowy Targ), Полска, со долгогодишно искуство, специјалист за неонатологија во одделот за новороденчиња и предвремено родени новороденчиња. Таа ја загуби работата поради објавата во која ги критикуваше работните услови за време на пандемија на коронавирус. Пишаноска (Piżanowska) напиша на социјалните мрежи, обраќајќи се пред полскиот претседател Андржеј Дуда (Andrzej Duda).

„Вака моите раце внимаваат на 12 часа работа и чистење на кожата со средство за дезинфекција. Вака изгледа мојата маска, што си ја направив кога немав што да со што друго да се покријам, кога се добрав на пациент на кој му требаше помош. Г-дине претседател Андржеј Дуда (Andrzej Duda), како што можете да видите, немаме ништо. Јас немам основна заштита да се заштитам себеси или пациентот. И не знам дали пациентот е здрав, ниту пак знам дали сум здрава“, напиша Рената Пижановска (Renata Piżanowska).

Следниот ден, таа беше отпуштена „за грубо однесување“. Подоцна, директорот на болницата „Нови Тарг“ (Nowy Targ), Марек Виерзба (Marek Wierzba), им рече на новинарите: „Одлуката за разрешување на г-ѓа Рената Пижановска (Renata Piżanowska) е донесена откако ја објави нејзината објава на Фејсбук“. Тој додаде и дека „шири паника во Полска (Poland)“.

По отпуштањето, медицинскиот стручњак веќе не ги криеше своите емоции, кажувајќи на својата страница на социјалните мрежи сè што мислеше за полската медицина.

„Не кажувајте им на луѓето прекрасни бајки“, рече Пижановска (Piżanowska) пред полскиот министер за здравство Лукас Шумовски (Lukasz Shumowski).

„Јас сторив кривично дело покажувајќи како да се направи хартиена маска, кога нема од што друго. Нема маски? Нема доволно персонал? Престанете да правите идиоти од луѓето. Андржеј Дуда (Andrzej Duda), можеш ли конечно да се разбудиш? Говорењето на вистината води кон иста репресија како и за време на комунизмот. Дојдете себе си! Наместо да се борите со луѓето, борете се против коронавирусот “, напиша Пижановска (Piżanowska) .

Да додадеме дека во Полска, до 24 март 2020 година, биле регистрирани 774 потврдени случаи на коронавирус, а 9 лица починале.