Рекордни 3,3 милиони Американци се регистрираа за бенефиции за невработеност минатата недела, што е без конкуренција највисоко во американската историја.

Досега рекордот го држеше седмица од октомври 1982 година, кога во истата недела беа отпуштени 695.000 луѓе. Бројката од 3,3 милиони невработени е еден од многуте показатели дека кризата КОВИД-19 ќе влијае на американската економија, за што Конгресот вчера одобри грант од 2 трилиони долари или две милијарди долари, пренесува Индекс.

Пред три недели, само 200.000 луѓе аплицираа за бенефиции за невработеност, што е најниско во историјата. „Њуујорк Тајмс“ пишува дека шокантен број отпуштања не ја обои вистинската слика за ударот на американската економија, бидејќи толку многу американски работници не можат да аплицираат за обештетување, а тоа се скратено работно време, многу ниски плати, самовработени и оние кои работат на договор за работа.

Аналитичарите очекуваат ова да биде само почеток, а следните бројки ќе бидат уште погубни. Експертите веруваат дека кризата со новиот вирус на коронавирус целосно ќе го уништи економскиот раст во последните десет години и ќе ги врати Соединетите држави навреме за да ја прекинат кризата. Речиси сите држави воведоа делумни или тотални ограничувања на работата, поради што државата губи многу пари, а Доналд Трамп најави дека очекува да бидат укинати ограничувањата и да се започне економијата повторно околу Велигден, нешто за што не се согласуваат здравствените експерти. За прв пат по 50 години, администрацијата на Трамп ја намали бројката на невработеност под четири проценти. До минатата недела, имаше нешто помалку од шест милиони невработени, или 3,5 проценти, во Соединетите држави, од скоро 50 проценти на 3,3 милиони.

Во моментов има повеќе од 70.000 заразени КОВИД-19 во Америка, со повеќе од илјада мртви, пренесува Индекс.