Започнa летното сметање на времето.

Синоќа сабота/недела стрелките на часовникот од 2.00 час се померија на еден час понапред , односно на 3.00 час.

Со тоа, ноќта е “скратена“, а денот се продолжи за 60 минути, после зимското сметање на времето.

Заштеда на дневно време во Европа ќе трае до последниот викенд во октомври, кога ќе започне зимата.

Летното сметање на времето во Европа ќе трае до последната недела во месец Октомври, кога започнува зимското сметање на времето.

Европскиот парламент претходно изгласа, донесе одлука за прекинување на промена на сметањето на времето , и таа стапува на сила од 2021 год. Сè уште не е познато кои земји ќе го задржат летното сметање на времето.

(Вијести.ба)