Атинската влада го отфрли барањето на европратениците да ги преместат барателите на азил најмногу изложени на коронална инфекција од островот на земјата, каде што би имале помалку шанси да се разболат и подобар пристап до лекување.

АНКАРА, Турција – Турските власти евакуираа илјадници мигранти кои чекаа на границата со Грција надевајќи се дека ќе стапат во Европа, како мерка на претпазливост среде пандемијата на коронавирус, рече во петокот министерот за внатрешни работи на Турција.


Атина – На грчко-турската граница (Еврос) после многу те немири и лошите услови за живот, завлада затишје.

Грчки воени извори велат дека кампот е испразнет од турската страна и дека околу 2.000 мигранти од него се сместени во автобуси кои се движеле кон Турција. Во исто време, започнаа пожарите на границата во близина на Еврос, за кои грчките медиуми соопштија дека биле предизвикани од турската полиција да принуди стотици најупорни мигранти да ја напуштат областа. Турските медиуми објавија дека кампот бил дезинфициран, што укажува дека меѓу мигрантите се случиле први случаи на коронарен вирус. Сепак, нивото на подготвеност на грчките сили кај Еврос е задржано на највисоко ниво, во случај сето тоа да биде само лажна проследена вест со нови провокации, велат воени извори.

Додека…

Мигрантските групи пристигнуваат во Србија, во Лозница и Бања Ковиjача. Тие ноќта ја минуваат во напуштени згради.

На социјалната мрежа Твитер тврдат дека, станува збор за триесет мигранти, претежно од Пакистан, на кои зграда на железничката станица е нивниот дом.

Од друга страна…

Комесаријатот за бегалци насели друга група на бегалци и мигранти во општина Ковин.

Жителите од тоа место организираа протест поради одлуката на Комесаријатот да ги населе мигрантите и бегалците без нивно знаење и согласност.

Од Напредни Клуб на Твитер тврдат дека пристигнала бројка од 700 лица.

 

 

TwitterVestidana