Словенечката влада воведува нови ограничувања на движењето за да го спречи ширењето на епидемијата на коронавирус, објавено е после оддржаната седница која се протегала во ноќните часови.

Објектите и зградите со повеќе живеалишта ќе треба да се дезинфицираат барем двапати на ден, особено рачките на вратите, држачите и лифтовите, во кои на повеќе станари нема да им биде дозволено да пренесуваат повеќе станари одеднаш.

Според новата уредба, од понеделник само инвалидите, бремените жени и пензионерите ќе имаат дозвола да купуваат во продавниците во периодот од 8 до 10 часот.

Бидејќи во текот на идната недела истекува владината одлука за забрана на патници во Словенија од државите не членки на ЕУ, владата одлучи да ја продолжи за уште две недели.


Според словенечкото радио, владата би можела да им забрани на луѓето да ги напуштат општините во кои живеат заради чести прекршувања на препораките за движење.

Владата комплетира легален пакет за помош на економијата и населението во моментот на епидемијата на коронавирус, во вредност од околу три милијарди евра.

Во Словенија, коронавирусната инфекција досега е потврдена кај 684 лица. Од девет смртни случаи, осуммина се починати од пензионерските домови на кои се шири инфекцијата и кои се од најголема грижа за владините и здравствените работници.

Во моментов, 83 жители се заразени во старечки домови и 32 вработени во овие институции.

(Вијести.ба / Хина)