Италија продолжува да бележи пад на стапката на ново заразени случаи со коронавирус, додека потврдува рекорден број на излечиви случаи, бидејќи земјата влегува во третата недела од блокада на социјалниот живот.

Уште 812 лица починаа во изминатиот ден, со што се зголеми вкупниот број на смртни случаи од епидемијата во Италија на 11.591 и ја одржува својата позиција како земја со најголема смртност во епидемијата.

Италија во понеделникот потврди вкупно 4.050 новозаразени, со што вкупно ја достигна бројката од 101.739, а земјата е сè уште европски епицентар на епидемијата и се наоѓа на второто место зад Соединетите држави на глобално ниво.

Епидемиолозите тврдат дека, сепак, реалниот број на италијански случаи е пет до 10 пати поголем од официјалната бројка, но дека овие случаи не се бројат затоа што Италија третира само оние пациенти со сериозни симптоми. Од вкупно заразените, 14.620 биле прогласени за излечени, вклучувајќи и рекордни 1.590 во изминатиот ден, пренесува Асошиејтед Прес.

Извор: Фена