Во Соединетите држави (САД), секој ден сё поголем е бројот на заразени и починати од последиците на коронавируси (КОВИД-19) а последните денови значително се зголеми.

Како пренесуваат американските медиуми, ситуацијата е најтешка во Њујорк, кој представува епицентар на епидемијата на САД, каде во тамошните затвори има се повеќе заразени затвореници и чувари.

Посебен проблем е фактот дека затворите немаат доволно заштитна опрема, како нараквици, маски за лице и средства за дезинфекција.

Американските медиуми конкретно забележуваат дека пренатрупаноста во американските затвори дополнително придонесува за ширење на вирусот во затворските ќелии.

Според најновите податоци, од 22 март до денес, во затворите во Соединетите држави се пријавени 230 затвореници заразени со коронавирус и над 130 случаи на заразени на вработени во затворите.

130 затвореници и околу 100 чувари се заразени само во затворите во Њујорк, а веќе се води расправа дека затворениците постари од 50 години и оние што вршат помали прекршоци ќе бидат ослободени заради постојаното ширење на пандемијата.

Според американските медиуми, околу 450 затвореници беа ослободени по слични критериуми минатата недела.

Во Соединетите држави (САД), во последните 24 часа биле заразени 322 лица со нов вид коронавирус. Најновите податоци објавени од универзитетот „Џонсон Хопкинс“ покажуваат дека во последните 24 часа се потврдени 18.369 нови случаи на инфекција, зголемувајќи го бројот на заразени на 143.055. Во истиот период починале 322 лица, зголемувајќи го бројот на загинати на 2.513.

Извор: Анадолија