Смртните случаи предизвикани од заразата КОВИД-19 продолжуваат да опаѓаат во Италија. Во последните 24 часа починаа 542 лица, со што вкупниот број на смртни случаи достигна 17.669.

Дневното зголемување на смртните случаи е најниско за повеќе од три недели, бидејќи Италија е потресена од пандемија, што дава надеж дека помина најлошото.

Шефот на цивилната заштита на Италија, Анџело Борели, изјави дека тој бројот на заразени е зголемен на 95.262.  или починати од коронавирусот е 139.422.

Денес уште 2.099 лица се опоравиле, со што вкупно бројката изнесуба 26.491. Тоа е најголем број Италијанци опоравени за еден ден.

Борели потврди дека уште 542 лица починале во последните 24 часа, со што вкупниот број достигна 17.669.

Бројот на загинати, цитирано од Борели, го потврди трендот на опаѓање на смртните случаи во последните денови.

Тој посочи дека во единиците за интензивна нега имало 3.693 лица, што е за 99 помалку од вчера.

Претставникот на Светската здравствена организација, Раниери Гуера, кој присуствуваше на прес-конференција со Борели, рече дека „не се во јасен пад во Италија, но тие гледаат на забавување“.

Борели истакнал дека денес се регистрирани нови 1.195 случаи на СОВИД-19.

Според официјалните податоци 807.125 луѓе се тестирани на национално ниво.

Во областа Ломбардија, која е најтешко погодена од пандемијата, забележано е мало намалување на смртните случаи. Денес се регистрирани 238 смртни случаи, додека вчера тој број беше 282.

Од друга страна, Конфиндустрија на Италија, поточно претставници на Ломбардија, Пиемонт, Емилија-Ромања и Венето, изјавуваат дека тие се согласиле повторно да отворат компании и да ги заштитат деловните активности.

Строгите мерки за карантин, спроведени од 10 март низ целата земја беа продолжени на 13 април со одлука на Министерскиот совет.

Извор: Анадолија