Во една неодамнешна студија, тим истражувачи откриле дека постојаното дополнување со витамин Д пред или кратко време откако ќе се дијагностицира со дијабетес тип 2 помага во подобрување на чувствителноста на инсулин за малку за шест месеци.

Студијата исто така сугерираше дека дополнувањето на витамин Д може да ја успори прогресијата на метаболичко влошување кај предибибетиците.

Важноста на инсулинот

Панкреасот произведува суштински хормон наречен инсулин. Инсулинот им овозможува на клетките да ја метаболизираат гликозата во енергија, а исто така го регулираат нивото на гликоза во крвта за да спречат хипогликемија (низок крвен шеќер) и хипергликемија (висок шеќер во крвта), фактор на ризик за дијабетес.

Кај дијабетичарите, вишокот на гликоза влијае на способноста на клетките да користат и апсорбираат шеќер. За да се компензира ова, панкреасот ќе произведе повеќе инсулин, на кои клетките веќе не можат да одговорат. Оваа состојба е позната како отпорност на инсулин.

Како што напредува дијабетесот, пациентите треба да користат орални лекови и инсулински инјекции за да го пренесат шеќерот во крвта во други ткива и органи во кои може да се метаболизира. Инсулинските инјекции исто така го сигнализираат црниот дроб да престане со производството на шеќер.

Сепак, луѓето со дијабетес можат да станат исклучително зависни од овие третмани. Со текот на времето, клетките може да станат отпорни на лекови. Понатаму, инјекциите со инсулин само во најдобар случај го спречуваат почетокот на метаболички пад. Тие не го менуваат дијабетесот или ги намалуваат неговите симптоми.

Односи со дијабетес и витамин Д

Дијабетес тип 2 – најчестиот вид дијабетес – е широко распространет здравствен проблем. Тој е поврзан со неколку фактори во исхраната, како што се шеќер во текот на потрошувачката и ниско ниво на витамин Д, како што се наоѓаат во повеќето студии. Сепак, досегашните студии не успеаја да ги утврдат придобивките од дополнувањето на витамин Д за отпорност на инсулин.

Пред оваа најнова студија, една студија за 2013 година вклучуваше додаток на витамин Д за 2.423 возрасни лица со висок ризик од дијабетес тип 2. Учесниците требаше да земаат плацебо или 4.000 меѓународни единици (IU) на витамин Д, што е за пет пати повеќе од препорачаниот внес на микронутриенти за возрасни.

Резултатите беа неубедливи, а истражувачите заклучија дека дополнувањето на витамин Д не влијае значително на ризикот од дијабетес тип 2.

Но, и покрај неговите неимпресивни резултати, експертите шпекулираат дека студијата можеби не била во можност да ги потенцира придобивките од витамин Д, како резултат на неколку варијабли, како што се учесници, етничка припадност, толеранција на гликоза и доза на витамин Д.

Витаминот Д ја подобрува чувствителноста на инсулин

За да се утврдат ефектите на витаминот Д врз чувствителноста на инсулин, тим истражувачи спроведе двојно слепа, рандомизирана контролирана проба (RCT) на 96 учесници со висок ризик за дијабетес тип 2 или со неодамнешна дијагноза на болеста.

Истражувачите ја оцениле производството на инсулин и чувствителноста на инсулин на почетокот пред шестмесечното (RCT). Половина од учесниците земале 5000 (IU) витамин Д секој ден, додека другата половина земала плацебо. На крајот на (RCT), истражувачите откриле дека витаминот Д го подобрува метаболизмот на гликозата, како и чувствителноста на инсулин во мускулните ткива на учесниците.

Резултатите сугерираат дека со додавање на витамин Д пред или кратко време по дијагнозата, клетките ја задржуваат можноста подобро да одговорат на инсулин. Истражувачите заклучија дека дополнувањето на витамин Д може да ја подобри чувствителноста на инсулин и да ја забави прогресијата на предјабетесот кон дијабетес тип 2.

Соодветното ниво на витамин Д може да помогне во подобрувањето на чувствителноста на инсулин кај дијабетичарите и кај предибибетиците. Сепак, високите дози на витамин Д може да влошат одредени состојби. Прашајте го вашиот здравствен професионалец дали сакате да земате витамин Д додатоци за дијабетес.

Пишува:Medicalnewstoday

Пренесува: Dubai-Portal