Израелскиот претседател Реувен Ривлин (Reuven Rivlin) и други истакнати личности излегоа на социјалните мрежи овој викенд да ги поздрават израелските муслимани со честитка за Рамазан Бајрам (Eid al-Fitr).

Во својата порака на социјалните мрежи во саботата навечер, Ривлин (Rivlin) се обрати со „топли поздрави за Рамазан Бајрам“ до Израелците со исламска вероисповед.

„Оваа година, со [пандемијата на коронавирус], Светиот Рамазан е нешто поразлично“, рече тој во видео клип на хебрејски, со арапски и англиски превод. „Оваа година, за нашето здравје, немаше големи заеднички молитви, традиционалниот пазар беше затворен, а ифтарите не се одржуваа со пријателите и семејството… Но, се надевам дека, заради нашите напори, покажавме потреба од претпазливост, дека наскоро ќе видиме светло на крајот на тунелот “.

Израелскиот претседател ги пофали здравствените работници во земјата за нивната „зачудувачка солидарност“ во услови на криза и лидерите на арапско-муслиманското општество во земјата за нивното „трпеливост и мудрост“.

Пушува: „JNS“

Пренесува: „Dubai-Portal“