КАРТОУУМ, 10 јуни 2020 година (ВАМ) – По директивите на г.г. Шеик Хамдан бин Рашид Ал Мактум, заменик владетел на Дубаи, министер за финансии и претседател на фондацијата Ал Мактум, вчера авион на Емиратите со 38 тони медицинска помош на меѓународниот аеродром Картум.

Авионот на авиокомпанијата „flydubai“ беше примен на аеродромот од проф. Сидик Тауер, член на Преодниот суверен совет и заменик претседател на Врховниот комитет за здравствени вонредни состојби и Хамад Мохамед Хумаид ал unaунаиби, амбасадор на Обединетите Арапски Емирати во Судан, заедно со неколку официјални претставници од Министерството за здравство и членови на Амбасадата на Обединетите Арапски Емирати, како и официјални претставници од канцеларијата на Картум на фондацијата и новинарите.بتوجيهات حمدان بن راشد .. طائرة مساعدات إماراتية للسودان تحمل 38 طنا من خيرية آل مكتوم لمجابهة "كورونا"

Во име на Претседателот на Судан, Премиерот, Суверениот совет и Преодната влада, проф. Тауер им се заблагодари на раководството, владата и народот на Обединетите Арапски држави за поддршката на напорите на Судан за борба против коронавирусот.

Проф. Таур, исто така, ја пофали поддршката и личната желба на Шеик Хамдан да му помогне на Судан, преку работата на фондацијата.

Ал Џунаиби изјави дека помошта што ја дава фондацијата е дел од целокупната помош што ИАЕ им ја дава на Судан, што е континуиран напор кој трае со децении.بتوجيهات حمدان بن راشد .. طائرة مساعدات إماراتية للسودان تحمل 38 طنا من خيرية آل مكتوم لمجابهة "كورونا"

Во својата изјава, Мирза Ал Саег, директор на Кабинетот на г.г. Шеик Хамдан бин Рашид Ал Мактум и член на Одборот на доверители на фондацијата, рече дека фондацијата отсекогаш била заинтересирана да го поддржува Судан во многу области, вклучително и образование, вода помош, поддршка на сирачиња и други добротворни активности.بتوجيهات حمدان بن راشد .. طائرة مساعدات إماراتية للسودان تحمل 38 طنا من خيرية آل مكتوم لمجابهة "كورونا"

Ибрахим Адлан, генерален директор на Управата за цивилно воздухопловство во Судан, рече дека аеродромот Картум создал воздушен мост за различна хуманитарна помош и го пофалил шеикот Хамдан и фондацијата за поддршка на Судан со значителни количини на медицински материјали за борба против коронавирусот.

Вкупната помош обезбедена од Обединетите Арапски Емирати на Судан за борба против коронавирусот изнесува 54 тони или 62 проценти од вкупната глобална помош насочена кон борба против пандемијата во земјата.

ВАМ / Есраа Исмаил / Тарик алфахам