tito

Викиликс откри: Кој сакаше да го убие ТИТО.

Меѓу 1,7 милиони тајни американски известувањата од седумдесеттите години на минатиот век, или околу 10.000 документи на Амбасадата на САД во Белград, последен во серијата објавена од Викиликс, е онаа која зборува за загриженост на Владата на Југославија на претседателот дека Јосип Броз Тито би можеле да биде убиен во Алжир. На покана на директорот за Источно европски  прашања Бејкер, 21 Август во 1973 година. година Штрбац, југословенски заменик-шеф на мисијата, Владата изрази загриженост дека одредени имигранти, екстремистички-ориентирани, можат да патуваат во Алжир, за време на Движењето на неврзаните земји самит, каде што тие би можеле да извршат одредени дејства против Тито, за време на неговиот престој во таа земја “. Štrbac американската влада пренесува барањето за кој САД се обидува да ги информира локалните југословенска амбасада во случај на хрватски, српски и македонски иселеници кои имаат пријавено живеалиште во САД, а чии имиња се на списокот доставен од страна Бејкер, патување во странство, непосредно пред самитот во Алжир. “Во едно интервју, Štrbac изјави дека Владата на Југославија испрати слично барање, и во Канада, Франција и други земји”, вели во документот. Поточно, тој рече дека југословенската амбасада доѓла до заклучок дека екстремистички организации во САД  а кои доаѓат од Југославија, не се откажале од својата  анти-југословенски борба. Тој посочи  некои од примерите на емигрантите кои подготвуваат  акција  “наредните денови”. Во хрватското издание на “Даница”, кој датира од 15 Август во 1973 година. година, објавена во Чикаго, постои една статија која ги повикува Хрватите да испратат пари во Валенсија, Шпанија, за да се обезбеди финансиска поддршка за имигрантите кои се подготвуваат за “Ден Х”, која се толкува како ден Štrbac неизбежната смрт на Тито. Štrbac ги наведувал и четирите  средби  кои имигрантските организации кои наскоро ќе и одджеле во блиска иднина, а тоа се Северна Америка Советот за хрватската држава (NACCS), Обединетите американски Хрватите (UAC), Српската национална одбрана (snd) и Македонска патриотска организација (МПО). Тој верува дека тоа е многу можно, дека некои од американските конгресмени или američkh политички фигури да присуствуваат на овие состаноци, по што тој побара од владата на САД да не се даде официјалното признавање на овие организации кои се закануваат на интегритетот на Југославија. “Целите NACCS и UAC е уништувањето на Југославија и создавањето на сепаратистички и независна хрватска држава, snd се залага за распадот на Југославија и создавање на Голема Србија, а МПО посветена на одделување на Македонија од Југославија и припојување кон Бугарија. Бејкер е одговорил дека на функционерите не може да им забрани дали да присуствуваат на било кој состанок или пак некако да им нареди,  но тој истакнал дека американската политика кон Југославија и натаму останува како што е прикажано од страна на претседателот Никсон, а тоа е дека САД го поддржува единството и територијалниот интегритет на Југославија .
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− one = 4

%d bloggers like this: