Теодор Рибера, министер за надворешни работи на Република Чиле, изрази благодарност  до ОАЕ за авионот so помош, испратен до неговата земја, како дел од напорите на Обединетите Арапски Емирати да им помогнat на разни земји ширум светот во содржат ширењето на КОВИД- 19.

Ваквата изјава на министерот доаѓа веднаш  прими денес авионот што пренесе 9 метрички тони медицински материјали во Чиле за да ги зајакне напорите на земјата за спречување на ширењето на СОВИД-19. Помошта ќе им помогне на околу 9,000 медицински професионалци додека работат за да го содржат вирусот.

Коментирајќи ја испораката на помошта, Абдул Разак Мохамед Хади, амбасадор на ОАЕ во Чиле, изјави: „Односите меѓу Обединетите Арапски Емирати и Чиле постојано се развиваат, а постои љубов да се развие соработка меѓу нашите две земји. Лекарската помош што му е дадена на Чиле  влегува во рамката на зајакнување на билатералните односи и придонес во напорите на релевантните власти во земјата за борба против COVID-19 преку обезбедување на заштита на медицинските работници во првите редови “.الإمارات ترسل مساعدات طبية إلى تشيلي لدعمها في مكافحة انتشار "كوفيد-19"الإمارات ترسل مساعدات طبية إلى تشيلي لدعمها في مكافحة انتشار "كوفيد-19"

До денес, ОАЕ одговори на кризата СОВИД-19 со обезбедување на над 896 метрички тони помош, поддржувајќи повеќе од 896.000 медицински професионалци во тој процес.

ВАМ / Хатем Мохамед