(Видео) ОАЕ испрати медицинска помош во Азербејџан во борбата против КОВИД-19

0

Обединетите Арапски Емирати денес испратија авион со помош, кој пренесе 11 метрички тони медицински материјали во Азербејџан, за да ги зајакне напорите на земјата за спречување на ширењето на COVID-19.

 

Оваа помош ќе им помогне на приближно 11,000 медицински професионалци, бидејќи тие работат за да го содржат вирусот.الإمارات ترسل مساعدات طبية إلى أذربيجان لدعمها في مكافحة فيروس كورونا

Коментирајќи ја испораката на помошта, Мохамед Ахмед Хамел Ал Кубаиси, амбасадор на Обединетите Арапски Емирати во Азербејџан, рече: „Односите меѓу ОАЕ и Азербејџан значително напредуваат во многу области. Ова е поддржано од заедничката визија на раководството на двете држави во зајакнувањето на врските на пријателство, разбирање и взаемна поддршка за многу регионални и меѓународни теми од заеднички интерес и во разни меѓународни форуми “.الإمارات ترسل مساعدات طبية إلى أذربيجان لدعمها في مكافحة فيروس كورونا

Тој додаде: „Испраќањето на авиони за медицинска помош денес е доказ за усвојувањето на поддршка на раководството на Обединетите Арапски Држави за пријателски држави во различни околности, особено во светлината на предизвиците со кои сега се соочува светот во борбата против пандемијата“.الإمارات ترسل مساعدات طبية إلى أذربيجان لدعمها في مكافحة فيروس كوروناالإمارات ترسل مساعدات طبية إلى أذربيجان لدعمها في مكافحة فيروس كورونا

До денес, ОАЕ одговори на кризата СОВИД-19 со обезбедување на над 946 метрички тони помош за 67 земји, поддржувајќи повеќе од 946,000 медицински професионалци во овој процес.

ВАМ / Хазем Хусеин / МОДА ААМИР